Naša stvarnost

PEN-KLUB |I KULTURA

Na prvoi jesenjoi sednici beogradske sekcije Pen-kluba, početkom oktobra, pročitao je g. Stanislav Vinaver svoj izveštai sa Medjunarodnog kongresa Pen-klubova, održanog Ovog leta u Parizu, na kome je dotični gospodin učestvovao kao delegat beogradske sekcije.

Kao što se od g. Vinavera, čija je delatnost poslednjih godina nedvosmisleno postala podozriva i koja ga svakako svrstava u red žalosnih vitezova reakcije, kao što se jedino i moglo očekivati, njegov izveštai, prema onome što smo iz novina saznali, bio je, uglavnom, napad na sve što je tolerantno, kultarno i slobodoumno u samom Pen-klubu i vešta ali providna pohvala svega što je u njemu nazadno.

Ranije se u samom Pen-klubu dosta olako prelazilo preko ovakvih pojava. Članovi ove naše ugledne kulturne organizacije isuviše su se striktno pridržavali načela tolerancije, pristajući, iako ne odobravajući, da se kroz udruženje prokriumčare i oni stavovi koji su upravo suprotni načelima slobode mišljenja i slobode stvaranja, načela isto tako svojstvena delatnosti Penkluba. Ovoga puta desilo se nešto neuobičajeno. G. Milan Grol je u znak protesta, napuštajući sednicu, uzviknuo: »Ovo je sve protiv Pen-kluba«. — Ovim rečima g. Grol je hteo sigurno da ukaže ostalim članovima na prikrivenu nameru g. Stanislava Vinavera da sadašnje demokratsko voćstvo Medjunarodne organizacije Penkluba prikaže u negativnoj boji, a u cilju da njegov ugled i njegovo moguce dejstvo parališe u beogradskoj sekciji, na radost svih onih kojima naprednost i sloboda ne leže na srcu.

G. Milan Grol bio ie potpuno u pravu. Jer Pen-klub počiva na načelima slobode: slobode književnog stvaranja i duhovnog manifestovanja, bez kojih se uopšte nikakvo kulturno stvaranie ne može ni zamisliti. Ideje surove stege i slepe pokornosti inkompatibilne su sa književnim umetničkim stvaranjem, i jasno je, da su u oštroij protivnosti sa načelima svakog udruživania koje okuplja kulturne radnike, pa prema tome i sa načelima Pen-kluba.

Smatramo za svoju dužnost da bez rezerve pozdravimo gest #. Grola, koji treba da znači protest protiv zloupotrebe demokratskih tribina, sa kojih se ustaje protiv demokratije. Niegov gest ima da bude opomena svima našim kulturnim radnicima