Naša stvarnost

130 LJUDI — DOGAĐAJI — KNJIGE

Od pariskih radničkih predgrađa, gde ga je fakoreći svako dete poznavalo, pa do najudaljenijih sela, koja su ga zapamfila kao vatrenog govornika i velikog prijatelja seljaka i prirode, oplakana je smrt Vajana Kuliriea.

On osfaje za francuski narod, a i za celo napredno čovečansivo, svelao primer požrfvovanja, predanosfi i ogromne ljubavi za slobodu. R. B.

POVODOM SEDA MDESETOGODIŠNIICE „KAPITALA”

Građanska politička ekonomija je mriva. Sve škole, počevši od klasične do raznih subjektivnih i spekulafivnih, razočarale su svoje pristaše. Još prije rafa rečeno je da je suvišna svaka feorija vrijednosti, jer nijedna ne zadovoljava. A fo znači da je suvišna svaka feorija političke ekonomije, da je suvišna nauka.

U jednoj glosi o sedamdesetogodišnjici štampanja prve\ sveske Marksovog „Kapitala” (1867) nije mjesto da se piše o istorijskom značaju ovog djela. Ali kad su na jednoj sfrani s malim izuzetcima odbacili svaku feoriju vrijednosti, freba o foj sedamdesetfogodišnjici da se istakne činjenica da je ovo djelo, koje s decenijama samo dobija u akluelnost, toliko bazirano na feoriji vrijednosti da je iz nje izveden svaki i najmanji detalj ekonomske zakonitosti. Zakonitost objašnjava zašto određeni uzroci moraju imati određene posljedice. Tim samim ona unaprijed pokazuje u kom će se pravcu mijenjati jedno. stanje u privredi. -

Građanska politička ekonomija, koja nikad nije ni pokušala da posmafra privredu i društvo u fom mijenjanju, zadovoljavala se fim da sivori preistavu o vječnosti i nepromjenljivosti jednog slanja i uljepšavala ga je. Svaki put kad su činjenice demanfovale jednu školu političke ekonomije, zamenjivala se ona drugom. Sfvarnost koja ne miruje, jer postaje u mijenjanju, demanfovala je foliko puta svaku spekulaciju u teoriji, da nikakvo lakiranje nije moglo da sakrije rapavu podlogu. Vrhunac genijalnosti i naučnosti bio je laj da je leorija nepofrebna. A fo znači, mjesto da nosiš svjetlo u mraku, uhrmi ga i pipaj prstima da nađeš pula. Zašto da se mučiš objašnjavanjem krefanja cijena po zakonima neke feorije vrijednosti u periodu monopolskog kapitala, kad, hvala bogu, karteli imaju činovnike kalkulatore, koji po nekoj svojoj računici određuju sad više sad niže cijene. Ovaj primjer pokazuje samo jedan defalj onoga šfo ustvari znači odbacivanje svake feorije vrijednosti, i prema fome svake: zakonitosti razvitka u drušivu.

Pravi smisao odbacivanja feorije vrijednosti jest ovaj: ako privreda u svom krefanju i razvijanju uzima obrt s kojim ja ne mogu biti zadovoljan, pa ni svi oni u ime koji ja mislim i pokušavam da predvidim događaje, onda: freba ofvoreno reći da je leorija suvišna. Sa njom se ne freba obmanjivati kad nema nekog drugog koga bi ona mogla da obmane. Ako postloji neka zakonitost u privredi ona je opasna i freba onemogućili da se izleže i poslednja konzekvenca razvitka. Zato freba prekinuli liniju razvitka privrede i naći sredstva za fo. Kakva, fo je sporedno. Dirigovana valula, dirigovane cijene, dirigovani uvoz i izvoz, dirigovana privreda, dirigovano, šta da misliš, šla da radiš i osjećaš. Mjesto feorehske analize koja bi imala da pokaže šfa ima da slijedi sufra, primi dekret koji određuje da bude ovo ili ono. A smisao dekreta je u fom da nađe makar kakav izlaz i kakvo god