Naša stvarnost

7T. G. M. 33

lektualca i na radnike, jednom rečju na češki narod, koji je baš radi tih osobina toliko zavoleo svog Pretsednika Osloboditelja. „Masarik je nama borcima bio autoritet kao borac. Narodu pod oružiem bio ie blizak radi svog narodnog porekla. Voljen je bio zato, jer su ga mrzele iste sile koje su mrzele i narod”. (Jedan češki legionar).

Masarika borca, naučnika i mislioca, Masarika demokratu koji je ponikao iz naroda i ostao veran narodu, Masarika humanistu i političara širokih koncepcija, lišenog svake uskogrudosti, tog i takvog Masarika je čehoslovački narod voleo, cenio i poštovao. Toga Masarika oplakuje danas čovečanstvo, kojem ie stalo do kulture i čovečnosti.

Zahvaljujući širini svojih pogleda i svom zdravom političkom realizmu, Masarik je u kritičkim trenutcima postajao sposoban za političke postupke širokog zamaha. I naročito u takvim istorijskim momentima iskakao ie Masarik visoko iznad onih tzv. „realnih” političara, koji u teškim trenutcima uvek zaboravljaju interese naroda, ali ne i svoje uže materijalne interese. Šta više, Masarik je u kritičnim momentima života svoga naroda imao uvek u sebi dovolino hrabrosti, da materijalnoi gramzivosti jedne šačice ljudi suprotstavi interese većine i da, suzbijajući egoizam pojedinih društvenih grupa, postupke svoga naroda dovede u sklad sa opštim interesima svetskog progresa, svestan toga da je na taj način naibolie poslužio i svome vlastitom narodu. To je bio čovek iz onog danas nažalost tako malobroinog kruga gradjanskih demokratskih političara tipa Bartua, Azanie, Kompanisa i Beneša ...

Masarik, za čije se ime vezuje stvaranje samostalne čehoslovačke države, imao je u poslednjim godinama svoga života priliku da ponovo dokaže širinu svoje političke koncepcije. Zajedno sa svojim naiboliim učenikom i naibližim saradnikom E. Benešom, on postaje iniciator i glavni pobornik novog spolinopolitičkog pravca Čehoslovačke republike. Masarik ie autor misli, da će u novostvorenoi svetskoj političkoi konstelaciji nakon dogadjaja iz 1933 god., iedino savez sa naprednim i miroljubivim državama sveta biti u stanju da obezbedi samostalnost Čehoslovačke republike. ,

Ali isto tako u tim godinama za Masarikovo ime vezuje se i velika borba za humanitarnu i evolutivnu demokratiju, koju već nekoliko godina vodi čehoslovački narod protiv svog unutarnjeg fašističkog neprijatelia. U toj borbi sćdi Pretsednik Osloboditeli postaje simbol povezanosti najboljih predratnih tradicija češkog naroda sa današnjom njegovom heroiskom borbom za odbranu svoje samostalnosti, svoje slobode i svoga naprednog demokratskog unutarnjeg uredjenja.

Nikola PETROVIĆ