Naša stvarnost

40 BRANKO MILOVANOVIĆ

iz jelovnika. Da sedim sit pred ovim mikroskopom dok noć ulazi kroz sve prozore i radiatori se postepene. hlade.

Nisu mi polrebni fini kožni kuferi da bih video svet. Gradovi sa kolonadama, skverovima i lepim ženama naslikani na furističkim plakatama; egzolični pejzaži koji ne liče na blagi magloviti predeo moga delinjsiva; fini manflovi koji ne propušlaju kišu i ekspresi koji prolaze zelenom dolinom reke, skriveni ćule u tami ove sobe. Ja nikog nisam izdao zalo šlo sam bio sit i spavao u toploj sobi, ili što ranije nisam imao prilike.

Pre godinu dana, pre dva meseca, izveštaj ne bi bio onakav kako fo drugi želi. Ali ja čekam već dve godine. Ovde nema mesta za nove, za one koji dolaze. Kao milostinju dali su mi ovo mesto za sfolom pored prozora u laboratoriji. Ali ipak, nema mesla i nema hleba. Ja želim da radim i znam da radim. Ja sam ipak radio, ali mi oni nisu mogli pomoći; niko mi nije mogao pomoći. 300 dinara mesečno bilo je najviše što sam mogao da zaradim. Stari koji me je pomagao, nije mogao ništa više da učini.

Stari je operisan i već dva meseca leži u bolnici. Gospodin Prvi, kako smo zvali našeg glavnog asistenta, pre fri nedelje je olišao u Holandiju. Njegova nova meloda za određivanje procenla bakra u halkopiritima na osnovu njihovih opličkih osobina, treba da dobije, u džinovskoj Hasovoj laboratoriji, svoj delinifivni oblik. Ostali rade silikate. Meni se pruža mogućnost da pokažem svoju sposobnost i svoju savesnosti. (Ova poslednja reč kod nas se često upofrebljava.) Rudarski biro tražio je da se hitno ispitaju primerci jedne serije ruda i da se spremi izveštaj za dva melalna rudišta odakle su ove probe uzele.

Stari mi je poverio posao. Dobio sam upustva i savete i komplimenfe. Osim toga su mi objasnili da se jedan sfrani trust interesuje za ova metalna ležišta i da je u izgledu kupovina terena. Posrednik fraži da se, („samo, molim vas, neka lo ostane među nama”) odredi procent srebra i njegov odnos sa dubinom. Trust već ima polrebne podalke o rudišlima. Na osnovu njih on će odrediti i cenu za teren. Prodavci, koji su uložili ogroman novac u istražne radove i ne mogu uopšle da pristupe eksploataciji, koji ne isplaćuju mesecima radnike, koji podižu veliku tekstilnu {abriku, na osnovu ovih poslednjih ispitivanja i analiza, freba da odrede definitivnu cenu. w

Šla se lo mene liče. Analiza je analiza, kao što kaže Slari. Ona ne vodi o ljudima uopšte računa. Ili, ona se mene fiče samo utoliko šlo posle osmočasovnog gledanja u blješlavi preparaš ne možeš da pročilaš broj framvaja i šlo ćeš dobiti da plališ kiriju i da popiješ sa drugovima neku čašicu u zdravlje Slarog. A trust, on je dovoljno pametan da razume fajanstveni govor jedne ana lize i mikrofotografije . . .

Ali se jednog dana pojavio gospodin koji živi od mrivih rudnika, koji radi u sumnjivim terenima, koji čeprka, kako fo kažu rudari, u krajevima gde niko još nije pomišljao da vrši istražne