Naša stvarnost

ti. era 7 # KO. IJA 4 s Ba Ma

771140

ok

24 ji ie i Pr FE. P} #45 ROM

NOVEMBAR 193?

NAPOMENE O USLOVIMA OSNIVANJA POLITIČKIH STRANAKA KOD NAS

Pod režimom od &6 januara, političke stranke bile su zabranjene i rasturene. Kad je zatim donet Ustav od 3 septembra 1931 godine i njime vraćena uslanova Narodnog preisfavnišiva, bilo je opet pofrebno, radi njegovog pravilnog funkcionisanja, postojanje političkih stranaka. Koliko se fada ozbiljno mislilo, da se ovim putem štogod sfvarno doprinese pomenutom funkcionisanju, videće se najbolje iz sistema predviđenog zakonom za slvaranje političkih stranaka, koji ćemo ukratko izložiti.

Osnovali političku sfranku po današnjim zakonskim propisima nije laka stvar, i ako su ti propisi, sadržani u Zakonu o udruženjima , zborovima i dogovorima od 18 seplembra 1931 godine, bili zatim ublaženi Zakonom o izmenama i dopunama tfoga zakona od 24 marta 1933 godine. Oni koji bi takvu nameru imali, — a njih mora biti bar 100 na broju, — dužni su svojeručno potpisanu prijavu podneti Minisfru unufrašnjih poslova. Sa ovom prijavom imaju se u isti mah podneti program i pravila stranke koja se namerava osnovali. Odluku o fome da li se dopušta ili ne dopušta osnivanje stranke, donosi Ministar unutrašnjih poslova u saglasnosti sa Ministarskim savelom. Šlo je najleže, ove nadležne vlasti mogu pri fome poslupafli polpuno proizvoljno, jer zakon propisuje da proliv njihove odluke nema pravnog leka. Može se desiti, prema fome, da se ni ljudima koji nameravaju osnovali stranku ni programu koji bi služio kao baza za njen rad, nema šla prigovorili baš sa gledišta postojećih zakona, pa da se ipak ne dobije dopuštenje za osnivanje slfranke samo ako fo zahteva politički interes onih koji su na vladi.

Ali ostavimo na stranu ovaj najgori slučaj, pa uzmimo najbolji, na ime slučaj da je osnivanje sfranke dopušteno. Odmah: ćemo videti, kako je i taj najbolji slučaj daleko od dobrog. Jer i pored nadležno datog dopuštenja, stranke još nema, nego se fek njenom stvaranju ima prislupiti. | koliko je feško dobiti dopušlenje za osnivanje stranke, ništa lakše nije stvarno je osnovafi. U fom pogledu zakon propisuje, da sfranka mora imali organizacije sa po najmanje 30 članova u polovini ukupnog broja srezova' u državi (prema prvobitnom · zakonskom fekslu ona je morala imati, ne u polovini, nego u svim srezovima najmanje po 50 članova), i fo fako da ovi srezovi budu raspoređeni na feritoriji bar dve frećine banovina. Kako banovina, kao što je poznato, ima. devel, fo znači da osnivači stranke moraju _sivorili predviđene:

TGBkt9. bih . ~ N (1 MAPROBIk")