Naša stvarnost

68 DANAŠNJICA

1) Raspuštanje sovjetskih rupa.

2) Ukidanje sovjetske vladavine u Kini. 3) Prekid komunističke propagande.

4) Odricanje klasne borbe.

Sovjeti ova čeliri uslova nisu odbili. Pod prvim uslovom radnici i pošleni patrioli iz Kuominfanga razumeju promenu crvene vojske u narodnu revolucionarnu armiju uz zadržavanje njenih oficirskih kadrova i njenih poliličkih saradnika, kao i njeno priključenje svekineskoj jedinstvenoj narodnorevolucionarmoj armiji, koja je podređena jedinstvenom voćsivu, radi ispunjavanja zajedničkog ranog plana profiv inosfranog napadača.

Uslov o ukidanju sovjelske vladavine, radnici i pošteni članovi Kuomin-– fanga shvataju kao sfvarnu promenu sovjelske vlasti u opšlu demokralsku vlast, koja radi u saglasnosti sa svekineskom vladom. Ovo shvatanje je je dino pravilno i realno shvatanje siluacije.

Treći uslov o obusivljanju komunisličke propagande nagoni sovjele da pofsete Kuominfang na okolnost da su imperijalisti iz perioda revolucije od 1925 i 1927 godine proglašavali komunistima ne samo komunisie već i pripadnike Kuominfanga, a kao „crvenu“ propagandu kvalifikovali propagandu Kuominfanga. | danas japanske vojne klike i njihovi agenfi nazivaju „crvenim pokretom” ne samo sovjelski pokret već i čitav prolujapanski pokret u Mandžuriji i Kini. Na drugoj sfrani sovjeti i pošleni pripadnici Kouminfanga spremni su da iskoriste ovaj uslov da lice u lice pokažu celom kineskom narodu uzajamnost odnosa između sovjela i pravih pristalica Sun Jat Sena.

Konačno što se liče poslednjeg uslova o ukidanju klasne borbe, svima je poznato da klasnu borbu ne stvaraju sovjefi već da naprofiv klasna borba rađa sovjete.

Međutim, ovaj poslednji uslov Kuominfanga ide za određenim polifičkim ciljem. Desno krilo Kuominfanga oplužuje sovjele „zbog vešlačkog raslojavanja kineskog drušiva u fakozvane klase i polsticanjanja unufrašnjih borbi u kineskom narodu radi slabljenja i rasparčavanja narodnih snaga Kine”.

Ovaj pokušaj će leško uspeli. Ko ne zna da su baš kineski sovjeli u frenutku dosada nepoznafe narodne krize prvi podigli barjak za ujedinjenje svih snaga kineskog naroda u zajedničku borbu proliv spoljašnjeg neprijatelja. Oluda uslovi koje je postavi plenum Kuominfanga, pravilno shvaćeni, ne znače nikakvu nepremoslivu prepreku saradnje sovjeta i Kuominfanga.

To su pokazali najbolje poslednji događaji. Anfi-imperijalistički front u Kini je sfvarnosi. Londonski „Tajms” i agencija „Avas” u dva maha su već javili da se sovjetske frupe koncenirišu na levom krilu narodne kineske vojske na Severu. Ako se ove vesli pokažu kao fačne, budućnost kineskog naroda neće bili tako mračna, kao što je izgledala sve doskora.

(Prema Džonu Sfrečiju, „Left News”, London, Frederiku Fildu „Curent History”, Njujork, Pam Dafu, „Labour Review”, London, Edgaru Snou, „Daily Herald” i H. L. Limu, „Left News”, London.)

KAKVI SU RATNI IZGLEDI KINE | JAPANA

Može li Kina dugo voditi rat profivu Japana? To pilanje je u središtu rasmafranja o ranim mogućnosfima Kine.