Naša stvarnost

70 DANAŠNJICA

bio je moguć samo zalo što su fi vojnici znali zašto se bore. Za taj herojski pohod morao je čak ı najokoreliji neprijatelj kineske slobode, japanski general Mondzumuro, da prizna u fajnom memorandumu: „Teško je naći modernu vojsku s fakvim osobinama.” A osmu armiju, pored kadrova 19 armije, koja je 1932 godine herojski branila Šangaj, i pored 29 armije — sačinjava jezgro kineske vojske. , Kina može samo u jednom dugom ralu da pobedi. Hoće li, međuhim, Japan moći da izdrži dugi ral? Niz indicija dokazuje suprotno. Na vest da preistoji dugi rat odgovorila je fokijska berza velikim padom kurseva. U članku od 1 sepfembra 1937 o rainim izgledima Kine i Japana naglašava di-

plomatski izveštač „Times”-a da „ukoliko se radi o Japanu — zemlja snažno oseća breme finansiranja teških izdaflaka za naoružanje” — i da „je fo još više zaoštreno nedoslaflkom sirovina — i opštim padom cena. A japanski

uvoz sirovina u znainoj meri je zavisan od S.A.D. i Engleske. Japanska indushrija, u normalno vreme može da pokrije svojim sopslvenim sirovinama jedva 50% pofreba svojih mašina.

Povećani uvoz za rafne ciljeve, do kafasfrofalnih razmera izaziva pad japanskog frgovačkog bilansa. Stalno oticanje zlata iz Japana, privremeno povećanje poreza i ralnog budžefa, prouzrokuju nezadrživo devalvaciju jena i fanšasličan falas skupoće.

Poslednji radnički nemiri u zapadnom Japanu — prilikom naimenovanja poverenika — i sve veći broj slučajeva sabolaže i sve snažnije organizovanje japanskih radnika — sve će fo, razume se, imali ulicaja i na vojsku na froniu.

Japan je prebacio u Kinu vojne sile koje su brojno jednake njegovoj celokupnoj armiji u doba mira, zajedno sa vojskom u Mandžuriji, Severnoj Kini i Šangaju. A pored svega foga japanski vojni slručnjaci ne mogu se pohvalifi nekim većim uspesima na fronfu. Japan će poslupno morali da pošalje sve svoje rezerve, ni blizu tako brojne kao kineske.

Kina je dvadeset puta veća od Španije. Baciti sve sile u oganj već započetog rafa, formirati ih, iznova naoružali, a pritom ni za frenulak ne oslabiti otpor profiv napadača, — fo je osnovni zadafak borbe Kine za slobodu. Osfvarenje ovog zadafka iziskuje ogromne žrive i savlađivanje vanrednih leškoća. Ujedinjen, kineski narod će pokazati da je u kritičnom frenuiku svoga razvoja sposoban da ostvari svoj istoriski zadatak.

Švedska sekcija Svefskog sabora za mir, koja broji 1,200.000 članova, izdala je proglas u kome se kaže: „Nadamo se da će Društvo Naroda preduzeli mere, kojima će se učinili kraj japanskom napadu na Kinu. Švedska će vlada da uživa podršku čitavog naroda, ako se u saradnji sa drugim zemljama priključi merama koje se moraju odmah primeniti, da bi se rat zaustavio.” Ovom se proglasu priključio veliki broj organizacija.

*

4 oklobra održan je u Sidneju profesini zbor proliv japanskog varvar stva. Zbor je sazvalo 10 sindikalnih organizacija. U rezoluciji je osuđeno držanje sindikalnog vođsiva i upućeno pismo kineskom generalnom konzulu, u znak simpatija.