Naša stvarnost

POČECI STUDENTSKOG POKRETA KOD NAS 169

nja” pođe u akciju. Da bi odbranili nauku od nasrtaja reakcije, velikoškolci su stupili u štrajk. Na strani svojih đaka bili su mnogi profesori, koji su se baš fada zalagali za nov zakon o Velikoj školi, kojim bi se obezbedila sloboda nauke. Kao odgovor na štrajk vlada je zabranila „Pobrafimsivo”, isključila iz škole sve pravnike freće i čelvrte godine i olpuslfila iz službe dva profesora.

Olkada se u Srbiji počela odvajati viša nastava od srednje, olada se počinje razvijali i studeniski pokref. Taj pokret je zajedno sa razvijanjem ekonomskih, drušivenih i političkih prilika, menjao svoj karakter i obim, razvijao je svoja načela, ali je uvek osfao pokref narodne infeligencije, koja se zalaže i bori za pravdu, slobodu i napredak. Posle povremenih poraza i zastoja, taj se

pokret jačao i razvijao, a onima kaji su u cilju suzbijanja svakog slobodarskog pokrefa zabranjivali studeniske družine, niko nego li Njegoš nije poručio: „Onda neka izbrišu iz

istorije imena sviju srpskih vojvoda, jer su se oni borili za slobodu . . . Šta se Srbija ima bojati slobode? Srbija, koju je sloboda rodila, koja samo sa slobodom može u naprijed poći”.

Ratko MITROVIĆ

Le Corbusier: Izgled projektovanog „Zračnog grada” u najnaseljenijem delu: 3.200 stanovnika na 1 ha. Celokupno zemljište pripada pešaku (crtež).