Naša stvarnost

REALIZAM IVANA CANMKARA!

Sve od Cankarove smrti do danas, dakle punih dvadeset godina, vodi se u Sloveniji borba »za Cankarov lika. Ova borba predstavlje jedan od glavnih predmeta diskusija i polemika u krugovima savtremene slovenske literame kritike. U svojoj suštini ona odražava nastojanja jadnog kulturno nemoćnog drušivenog sloja, koja idu za tim,. da fu nemoć pokriju Cankarovim genijem i da ujedno smanje kulturi značaj onih društvenih snaga koje su samim svojim postojanism i svojom borbom inspirisale najveća Cankarova djela.

Pred nama leži dvadeset svezaka sabranih djela Ivana Cankara. Predgovori i komenfari dr. Isidora Cankara, u kojima on pokušava da dokaže, kako je Cankar u svojoj suštini bio tuđ: naučnom socijalizmu, pa prema tome i čitavom pokrefu radničke klase, izazvali su kod slovenskih naprednih liferafa nekoliko više ili manje uspjelih replika.

Odmah ispočefka freba podvući, da su svi »dokazi« Cankarovih komenfatora osnovani na sistemafskom izvrlanju činjenica iz Cankarovog živofa i rada, s jedne, i njegove ideologije, s druge strane, što je u replikama većim djelom sasvim fačno konstatirano. Ovo je naročito istakao Ivo Brnčić u opširnoj raspravi pod naslovom »Za Cankarjevo podobo«, koja je izišla u Ljubljanskom Zvonu, 1937., br. 5—10.

Ali dok se u Sloveniji vodi borba za Cankara kao za jednu važnu kulturnu tekovinu radne Slovenije, došle se u Sarajevu našao jedan neobičan »kriičara«.2 U jednoj bujici riječi hoće Plamenac — aj neobični kritičar — da udavi Cankara kao naprednog pisca. Mistik, očajnik, mazohist, desperado iz Blatnog Dola, obožavalac ličnosti u epohi finansijskog kapitala, pomagač reakcije, propali nevjerni Toma — sve je fo glavom Ivan Cankar.

Ovako shvatanje je naišlo u krugovima slovenskih kulfurnih radnika na prilično negodovanje i ogorčenje.9 Ali nije samo objektivno i praklično značenje Plamenčevog članka ono, što njegovog aufora do-

1 Vidi članak iz prošlog broja: Osude bez priziva od R Zogovića.

2 Žarko Plamenac, »Može li sluga Jernej naći svoju pravicu« (Pregled, 1937., sv. 167.)

83 Vidi članak Branka Rudolfa »Plamenac kontra Cankar« {Sodobnost, 1938., br. 4.).