Naša stvarnost

EKONOMSKI SUKOMKI OKO PODJELE SVIJETA

Glavna karakteristika 19838 godine je da se iz faze pripremanja nove podjele svijeta prešlo, na, ostvarivanje. Manje promjene karte svijeta, u toku su već nekoliko godina. Velika je počela, prošle.

Ta podjela imala bi da izmijeni političku kartu svijeta. Međutim, na staroj karti zbivaju se već procesi kojima se mijenjaju odnosi snaga i pomoću granice interesnih sfera. Sjeverna Amerika spušta se trgovački u Južnu, Njemačka, izrađuje sebi svoj „lovački revir” u Podunavlju, kako se izrazio ministar Darć, Japan vodi rat na Dalekom Istoku da bi zalupio trgovačka, vrata pred nosom ostalom svijetu, Italija izgrađuje kolonijalno carstvo, ističući da mora ostvariti potpunu autarkiju u njemu, Francuska stoji u svom kolonijalnom carstvu i traži takođe sredstva, da ga monopoliše, a Engleska, se uhvatila grčevito imperije i ne želi da, iko prodre u nju.

Ranije je bilo lako civilizovanim, bogatim i naoružanim zemljama da, podijele svijet. Teško je izvršiti novu podjelu, kad svi čuvaju svoj dio. Rat? Ali rat je poslednje sredstvo, i ne upotrebljava se tako olako kao nekada. Međutim, ni potrebe da se proširi interesna. sfera ne smanjuju se; naprotiv, veće su svakog dana. Iako su političke granice svijeta relativno dosta dugo poslije Svjetskog rata ostale nepromjenjene, granice interesnih sfera su se pomjerile kao posljedica, ekonomskog razvoja i to pomjeranje izaziva sve oštrije proteste onog koji gubi. · U osnovi sredstvo je staro: konkurencija. Ali to je sve drugo prije nego konkurencija u starom smislu. Ekonomsku borbu u svijetu danas vode zemlje koje su stekle ogromna, iskustva u manipulisanju privredom za vrijeme rata, koje su doživjele krizu poslije 1929 i izišle iz nje poslije ogromnih eksperimenata pod kojima je u privredi došlo do previranja, javili su se novi oblici ekonomske politike, a sve te značajne promjene u privredi svake pojedine zemlje omogućile su,