Naša stvarnost

EE ONOMSEILI SUROBI 45

da se u borbi oko ekonomske podjele svijeta. primjene nove metode.

Ogromna je razlika u metodama privredne ekspanzije, prije i poslije svjetske privredne krize od 1929. Sve do krize postojala, je sloboda trgovine u Engleskoj, sve su zemlje plaćale robu u devizama, dakle zlatom, trgovina nije bila, ni kontrolisana ni kontingentirana. Jedina smetnja ekonomskom prodiranju jedne zemlje u strane bila, je carinska, politika. Ko je mogao da nudi jevtino, imao je prednost pred onim koji je morao da, drži visoke cijene. I carine su bile ograda koja se mogla preskočiti čisto ekonomski. To je zahtevalo žrtvu naročito kad je obaranjem cijene jednom artiklu u drugoj zemlji, trebalo da se konkuriše kapitalu koji je tu imao monopolski položaj. Ali nije bilo apsolutno nemogućno, a to je bitno.

Međutim, u toku krize promijenile su se metode spoljne trgovine. Prvi znak te promjene bilo je napuštanje slobodne trgovine od strane Engleske, a zatim autarkija koju su zavele pojedine zemlje. Zavele su je u krizi, zbog krize, kad nisu mogle da izvoze, pa prema tome ni da uvoze. Autarkija bi prema, tome značila: povesti politiku ekonomske izolacije, kad je ona faktično nastupila. Ukoliko nije bila potpuna, trebalo je da se upotpuni.

Nisu to učinile sve zemlje, nego jedam dio njih. Druge su ostale vjerme starom načinu razmjene, plaćale su devizama, tj. mjenicom, koja se plaća u zlatu. Na stranu pitanje zašto autarkija nije mogla da uspije. Uspjelo je zato nešto drugo: da, se kontroliše spoljna trgovina, tako da država diriguje koliko će se koje robe uvoziti iz koje zemlje, a koliko će se izvoziti. Ne plaća se devizama, nego u kliringu, tj. roba se plaća, robom.

Jedno vrijeme rezonovalo se ovako u zemljama, koje su plaćale zlatom. Kliring je trom i nespretan. On obavezuje da se kupuje u onoj zemlji kojoj se prodaje. Ko neće da kupi, ne može ni da proda, odnosno, ako proda ne može naplatiti. Prema tome ne treba strahovati od toga što su neke zemlje zavele kliring. Jer čim se malo oporavi spoljna trgovina u svijetu, čim razmjena oživi između svih zemalja, obnoviće se plaćanje u devizama. Kliring će biti likvidiran i svi problemi koji bi mogli nastati ako bi se on održao.

Da vidimo kako funkcioniše međunarodna, razmjena, kad