Naša stvarnost

50 BRANERO SEDMARE

isto tako visoko zacijenila, ona u stvari nije platila skuplje, nego je samo nominalno obračunala skuplje. Ali kad cijena pšenici skoči na 300, niko neće da je prodaje ispod te cijene u zemlji u kojoj je skočila tako visoko. Događa se dakle nešto što nije bilo nikad ranije, da nivo cijena u okviru kliringa stoji više nego izvan njega, gdje se plaća zlatom. A zbog toga niko neće doći da plati u klirinškoj zemlji zlatom skuplje ono, što može da se kupi u drugoj jevtinije. Englezi su istakli kao naročit obzir kad su pristali da plate Rumunima pšenicu po 75 dinara, kad je ona u Roterdamu bila 55.

Takvom politikom cijena može jezgro država. da privuče sebi nove i nove zemlje, koje su u teškoj situaciji, jer nemaju kome da prodaju višak izvoza. Ukoliko se proširuje krug oko jezgra, sužava se tim svijet za zemlje koje plaćaju devizama. Jezgro izgrađuje oko sebe blok, izolovan za ostali svijet i raspolaže vrlo grubim ekonomskim sredstvima, da iznudi poslušnost od onih koji su došli u potpunu trgovinsku zavisnost od njega.

To je dakle daleko grublji odnos ekonomske zavisnosti, koji može da ima svoje političke posljedice ukoliko bi se izgradio prema ovoj svojoj unutarnjoj težnji, nego što je to čisti kolonijalni odnos starijeg imperijalizma. 'ru je, istina, neposredna, politička, zavisnost, ali ona. nije izključivala. konkurenciju stranih zemalja (princip otvorenih vrata u kolonijama). Japan je pred nekoliko godina oteo Engleskoj tržište pamuka u Indiji, tako da je morala da se pogađa s njim o podjeli tržišta u svojoj rođenoj koloniji. Ovdje je ekonomska, zavisnost tako neposredna, da, bi se, u takvom sistemu, mogao izgraditi i drukčiji odnos političke zavisnosti. Potsećamo na japanske metode, obrazovanja „nacionalnih” kineskih vlada. Ne može se zamisliti veća, ironija, nego da se u izgradnji ovakvog: sistema privredne zavisnosti istakne princip da, svakoj naciji treba dati priliku da osnuje svoju državu, a takva država da se odmah veže uz jezgro. Tu bi se princip samoopredeljenja pretvorio u svoju suprotnost.

Dok bi tako zatvaralo vrata na bloku za druge, jezgru bi ostala sloboda da baca svoju robu, i onu koju uvozi u kliringu, na tržište zemalja koje plaćaju devizama. Na tom tržištu ne diriguju se cijene. Ono što se u okviru kliringa, prodaje za 300, bacalo bi se izvan klirinškog podnožja i za 50. Ako