Naša stvarnost

RASTANAK NA MOSTU

Prvi čin

„Prostrana moderna ferasa vile na Dedinju. Julsko po podne. Na sceni u dve grupe članovi porodice i njihovi gosti. Napred, oko prve garniture nameštaja, Tašta, u sredini pažnje, a oko nje Glumac, Bivši ministar, Profesor, Profesorova žena, Ministrova žena, Prijateljica. U drugoj grupi, koja je oko stolice za odmaranje, Radio-pevač, Pijanistkinja, udata sestra i Rus.

Dok se diže zavese, biju crkvena zvona. Prednja grupa prestala da razgovara i, netremice gledajući na onu stranu ofkuda dolazi zvuk zvona, sluša. Trenujak jedan tišina, i zadnja grupa udari u grohožan smeh. Ovi napred itrgnu se.

TAŠTA. Baš su ovi Rusi pobožan narod {jer je videla kako se Rus iz druge grupe, dok su zvona zvonila, nekoliko pula prekrstio, a to je ustvari bio i povod za gromoglasan smeh grupe oko Rusa).

MINISTROVA ŽENA: Ja mnogo volim njihov Uskrs. Tako tajanstveno irepte svećice oko Markove crkve. Na svima licima širok slovenski osmeh i toplina, koja se spaja sa čistim nebom u beskrajnoj pobožnosti. Jeste li bili kadgod tamo?

GLUMAC: Da. Ali moram priznati, sve je to preistava. Znate, ta čuvena ruska mistika, to je nešto što se nalazi još samo u romanima. Ovo što su oni pokazali i što pokazuju, to je upravo vašar. Roliko je impozantnije, koliko veličanstvenije, kad osetite zeleni mir nofrdamske katedrale. Ipak je zapad kuljural

RADIO-PEVAČ: Poslednja moja turneja svršila se katastrofalno: ja sam se zaljubio.

BIVŠI MINISTAR: E, moj baćuška, da ste videli u Petrogradu Božić i čuli moskovska zvona na prvi dan Uskrsa, kao ja, vi biste tek tada shvatili šta je to religija, verski zanos i prava „nastojaščaja” kultura. Sav vaš zapad ne vredi koliko jedna frojka i pijani izvoščik carske Rusije.

UDATA SESTRA: (Radio-pevaču, sa malim osmehom) Zar opet? A jedva ste pošli na turneju zbog ljubavi prema mojoj sestri. Eh, vi muškarcil

RADIO-PEVAČ: Ona me nije volela, nažalost. Ja sam to unapred znao. Morao sam tražiti utehe.

PROFESOR: Ah, molim vas, gospođo, sve su io simboli ljudske gluposti. Čovek od nauke mora da bude sasvim izvan žih narkoličnih zanosa. Ja crkve volim samo kao građevine.