Naša stvarnost

RASTANAK NA MOSTU 55

RUS: Geometrija ljudskog tela je najviši jzrapz kape nebeske. Okruglina, to je ono što preistavlja vrhunac želja. Pogledajte ženu, njene obline...

PROPESOROVA ŽENA: [gledajući iskosa Ministrovu ženu i kao ubadajući) Poezija je isto tako ofrov kao i religija, a često služi i za masku. Nikad se nisam oduševljavala rečima.

GLUMAC: Onda smo mi glumci, gospođo, kod vas u velikoj nemilosti. Naša umeinost je umežinost reči, samo reči. Znači, da nas nimalo ne cenite.

PROFESOROVA ŽENA: Tja, mnogo vas zaista i ne cenim. Ja sam se već foliko puta kolebala, kad mi se htelo da uveče nekud iziđem: pozorište ili cirkus? I uvek sam se bolje provela u cirkusu.

GLUMAC: {sa superiornim osmehom) A, da, to... I ja volim cirkus. Pozorište je nešto sasvim drugo, dabome, a originalno sfvaranje u cirkusu nije bez svojih draži.

PIJANISTEINJA: Sve mi fo mnogo miriše na cinizam prezasićenih. Muzika, najveća umetnost, ne bi dala nikad jednog Betovena, kad bi fakva frivolnost mogla da bude zakon.

UDATA SESTRA: I Betoven je morao da ogluvi, da ne bi čuo sve ljudske gluposti. Žene su jedine bile u stanju da ga osete do dna.

RUS: Oblik dominira svetom. Lepota žena vlada svetom. Au toj lepoti oblik je sve, i ako govorite proliv oblika, govorite proliv beskrajne harmonije, i ja ne verujem da ćete biti dobra muzičarka.

UDATA SESTRA: A zar sadržaj ženske duše ne preistavlja za vas nikakvu količinu? Zar ona ne postoji? Vi o ženama uopšle ne znaie ništa, kad tako govorite.

RADIO-PEVAČ. O ženama ne žreba mnogo misliti. Njih freba voleti. FBad je čovek zaljubljen on sve razume.

RUS: Ili ništa ne razume...

BIVŠI MINISTAR: Narode, snago moja... A knez Miloš na io kaže: »Slušaj, sinovče, ja sam meitnuo glavu u forbu...s

UDATA ŠESTRA: (sa prezirom) Zar vi muškarci znafe šta je ljubavi

NEUDATA SESTRA: (vrlo šumno, sa mnogo praskavog fona, gotovo izbezumljeno, uleti kroz desna vrata na terasu) Izgubili sul Idioti! Idiotil U trećem setu bili su očajni. 6 : 0. Razlupala sam radio. Ja neću više da znam za njih. Mo ih je poslao u Ameriku? To je strašno. Idiotil

TAŠTA: ({prekrsti se) Dete, šta ti je? ako Boga znaš? Urazumi se.

UDATA SESTRA: (skoči) Žana, šta ji je? Prenez gardel No,

smiri sel

RADIO-PEVAČ: Izgubili? Skandal!

NEUDATA SESTRA: (vrišti) Pooještal I fo su mi reprezentativcil Da nas brukaju u Americi. Iskidala sam sve nerve slušajući kako idioiski serviraju. Sam dabl-folt. Dve hiljade dinara mi je zbog fih kretena propalo.

UDATA SESTRA: {uhvati je za ruku) Tais-toil Smiri se, zabogal

TAŠTA.: Ova deca su izgubila pameti za sporiom. ĐPad su fe utak= mice, prosto mi se glava puši.