Nedelja

Број 18.

Страна 17.

је свуда на леп пријем. Већ у јулу 1870. године пуштене су у промет неколико дописне карте. Године 1872. појавиле су се енглеске и швајцарске карте а године 1873. и прву дописну карту с одговором. Поштански конгрес у Берну, који је био године 1874. и на коме је било заступљено 22 државе, усвојио је дописну карту за део међународни поштански савез и од тога доба дописна карта игра огромну улогу. Бележење земљотрееа. — Професор Сти-

јатези у Фиопенци израдио је справу, која много брже бележи потресе земље, него што су досадашње справе то могле да чине. Разуме се да је ипак питање, да ли ће та справа моћи да тачно означује разлику између мањих и већих светских земљотреса. Стијатези је објавио, да ће сваки пут, кад год буде земљотреса, са своје опсерваторије истицањем црвенога фењера давати на знање да има негде земљотреса.

ПОЗИВ НА ПРЕТШТУ Како смо у многим местима обуставили продају на број, то позивамо читаоце да се претплаћују на „Недељу" или непосредно код нас поштанеком упутницом или код месне поште, која јемчи за тачну испоруку листа. Претплатна је цена „Недеље" на три месеца, а то је до конца ове године 4*50 дин. Имамо бројеве од почетка. Ко би хтео да добије све досадашње бројеве има да плати 7'50 дин., а ко би хтео и све раније бројеве и да прима лист до конца године тај има да плати 12 динара. Важно је за читаоце да знају, да ће се сви романи и приче, започете у досадашњим и будућим свескама, свршити до краја године и да ни једна ствар неће прелазити у другу годину. Поруџбине без новаца не могу се узимати у обзир. ВДНСНИШТВО и УРЕДНИШТВО „НЕДЕ/БЕ'« (Београд — улица „Царице Милице" бр. 4)

ЦАРИЦЕ МИЛИЦЕ УЛ. БР. 10

Израђује апарате за точење пива, мање и веће, са ваздушном пумпом. Предузима грађевинске радове и водоводне инсталације и сваки други браварско-инсталатерски посао.

БРАВРСКО-ИНСТАЛАТЕРСКА РАДЊ А МИХАЈЛА БОЖАНСКОГА