Njiva

XVIII. год.

ЊИБА

173. страна.

Не впчи, не певај, нпти трчи са отвореним устима, кад је хладно време и ветар. Не стој и не идп гологлав кад је хладно и ветар. Не пиј нпкакво алкохолно пиће, јер ти пиве, па ма и у умереној количини, а камо ли кад си наппт, смањује отпорну снагу. Тада не осећаш, јер си загрејан и јаче промене у топлоти, већ кад се отрезниш и пробудиш впдиш последице: тешкоћу и какву опасну болест. Дакле, не пренебрегавај све ове ситнице. Буди увек пажљив и не заборавп се нп једаппут. Имај увек у виду, да ти је здравље прече и скупље но сваки други посао.

ШТА ЈЕ НОВО. Надвојвода Јоспф зборни заповедНИК. Њвгово Величавство краљ благоводио је именовати надвојводу Јосифа, коњичкога генарала заповедниксм 7-ог вбора. Надвојвола је и досада водио иоти вбор и одликовао се у томе не оамо овојом војничком подобношћу него и врло пријазким поступањем према љеговој управи повереној војспи. Барон Јосиф Кази млађи,син државнога тајника у министарству пољогравреде барона Јосифа Казија пао је у битци код Лиманове погођен руским танетом. Оаај јуначки младић био је ре8ервни ваставник у 13-ом хуеарском пуку. Након смрти овога младога јунака отигло је одликован.е алатном витешком кслајном, којом га је Његово Величаногво краљ 8а неустрашимо држање благоволио најуидостивије одликовати. Превоз семена за усев. Да би се осигурало да ће се на продеће васејати ева непосејана вемља, наредио је преуввпшени г. Министар трговинских послова, да желе8нице првенотвено пре оваке друге грађавске пошиљке превозе брзим теретним возовима семе ва усев га8дама.

Дар школскпх ученика. Ђаци који походе у држави нашој ооновне и срелње мушке и женоке школе, показади су како им пломенито домољубиво орце бије у грудима. По саотарљеном званичном иоказу скупили су ти наши ђвци у име »Божићњега дара» нашој јуначкој војсци 344,339 круна и 32 филира. Од овога лепога дара највише је скупљено у основим школама, где су поједини ђачићи из торбице, у којој су носили осим књига још и себа парче хлеба за ручак, вадили по 10 фалира и молши учитеља да их прими за наше војнике. Ти су филири ојајни докази дечје љубави и одушвељења и залог: да ће ови малишани, кад у8раоте, памтити ове тешке дане и пооветити сву онагу па и живот својој милој Отаџбини. Нови лечник целокупног лекарСТва. Одлични питомац Текелијиног Завода Радослав Брашован, свршени медицанар, донесен је пре два меоеца са оевернога бојнога поља болан пргболан од тифуоа у престоничву војничку болницу, где је не само тешку болеет своју срећно преболио, него је, чим му ое здравље повратило, прионуо те је положио и свој пооледњи и прави испит, па је у прошду суботу проглашен за лечника целокупнога лекаротва. Разне вести. Оболели уредник вашега листа пр. г. С. В. Поповић одао се по лечничком савету у прошли уторник у морско купатило Абацију на опорављање. За одсуства његова 8амениће га г. прсфесор Јован Грчић, српски књижевнЕК, који се недавно у Будапешту пресепио. У управи Текелијиног Завода замениће оболелога управитеља првчаони г. Радивој Бикар, члан Патроната а у управн болнице Закдаде Саве Текедије старатељ г. Трифун Мидитар. Семе за усев газдама. Магистрат вароши Арада поделио је по упутотву преузвишенога г. барона Имре Гилањи, министра пољопривреде, тамошњим газдама 110 метерценги јечма, нешто мање зобове вике, зсби и кромпира. У кодеко исте газде не би бпга сада кадри да плате цену тога семена, остаће то дужни и платиће кад узмогу. Арадоки је магистрат издао у Гају парлог од шеснаест хпљада квадратних хвати арадгајским гавдама на пола да га засеју.