Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

179. страна.

Наредбе за вртарство. Варон Имре Гилањи, минпстар пољопрпвреде, трудп се са свпма оредствпма. која му у овпм пзванредним приликама стоје на расположељу, да повећањем производње осигура снабдевање целокупнога нашега народа потребном храпом. У томе важну улогу пгра и производња зеља п осталпх вртарских пронзвода. На томе пољу ће државне вртарске п пољопривредне установе морати зршпти важан рад, давајући прпмер осталим подузећпма. Господин Миппстар Пољопривреде је наредпо, да државна вртарска и пољопривредна подузећа пре свега производе рано зеље п ране баштенске продукте п т) преко досадање мере, заузевшп тим биљкама сву још слободну ораницу, која се за иропзводњу тих биљака употребитп даје. Таково рано зеље било би ово: рани кромпир, грашак, бели паеуљ (добар за кување у зелен), спанаћ, кисељак, тиква, купус, келераба, кукуруз за кување, ротква, салата, затим диња и лубеница п краставац. Иоред производње тпх раних производа, не смемо наравно занемарити касно зеље, као што су: паглиџан, паприка, лукац, купус за зиму, кељ и бундева. У смпсду тога наређења државна вртарска и пољопривредна подузећа

су већ започела предрадове у томе правцу п узела су до сада већ са 200 јутара већу новршину, него до сада, под културу за произвођење споменутпх биљака. Оепм тога је госнодпн Министар пољопрпвреде обвезао надзорнике тпх подузећа, да околпе пропзводитеље са нужним саветом послуже п ако им остане сувишне расаде, да тај материјал ставе економима м бостанџп.јама на расположење без икакве отштете. Који економ дакле потребује у вртарским стварима савета, нека се обрати на најближу државну вртарску п пољопрпвредну станпцу (телек), онде ће добитп упутство п ако буде било могуће, још п бесплатно расаде.

Допуст војницима ради пољских уадова. Мпнпстар домобранства пздао је ових дана врло важну наредбу, којом наређује — обзиром, да је врло важно, да се пољски радови извршују — да се појници, који још не служе у убојним редовнма, у оној мери, у којој то допушта нужна допуна војске и извеџбавање сада руковане момчадије, пусте на допуст ради пролећних пољских радова око усева и радова у виноградпма. Овај допуст може да траје само 14 дана. Нико други не може тражитп допуста, до војник сам лично, усмено од свога надзорнога заповедништва. Дакле за ово се не може поднети молбеница. За сада .јављамо само још то: да се овај допуст може наступити 20. марта о. г.