Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

381. страна,

завамо још п веће успехе. Уз то се јављају у Нталији још и унрта])1ви немирп; талијанске ретервисте не ће да пду у рат: кпдају шпне по жољезннчкпм пругама тс су заповеднпштва морала чнтаве чете да притворе. Свако живи у нашој земљп увпђа: да ће наша бпти и коиачна иобеда! Тој се победп можемо сада још више надатп, што — по Божјој мнлостп идемо у сусрег цоброј жетви, те ће напте раденпке, којн улегоше у рат, заменути наша слога п прегаоштво овде на дому — а зна се, да прегаоцу п Бог даје макове!

Похвалио прпзнање падвојводи Францу Салватору. Љегово је Величанство уиравнло на Љег. Висост надвојводу Франца Салватора ово превншње ручно писмо: Драги господине зете надвојводо Франце Салваторе! Као врховнп надзорнпк добровољне здравствене неге и као заменик покровитеља »Црвеног крста», Ваше је Прејасност од почетка рата особитом инициатпвом п одличнпм, сврхе свесним делокаљем, неуморно делујући п служећп узором особито много пзвела. Ја то захватно признајем, те Вам изричем Моје похвално прпзнаље. Беч, 26. маја 1915. Ф>раља Јосиф с. р. Генерал-пуковппк. Љегово Величанство краљ именовао је надвојводу Евгена генералпуковнпком и заповедником војске протпв Италнје. Наслов »генерал-пуковнпк« није до сада у нашој војсци био обпчајан. Љегова Висост надвојвода Евген, генерал кољаништва био' је многогодпшљи заповедник 14. војног збора и војни надзорник, а повукао се недавно.

Успех ратнога зар?а. Дојакошљи други ратнн зајам износи управо трп и по милијарде круна. Од тога долазе на аустријске земље око две п ио милцјарде, на Угарску и Хрватску једна милијарда. Крпггење на немачком двору. Сасвим у тишпнп и без икаквих свечаностн обављено је у Берлину пре некп дан крштеље најнлађе цареве унучпце, кћерке престолонаследнпкове. Уз цара п царицу те неке чланове берлпнског двора били су присутнп велпки војвода п велика во.јвоткпња од Мекленбурга, војвода п војвоткиња од Брауншвајга п прпнцеса Олга од Кумберланда. Отац-престолонаследник нпје бпо присутан, јер као војсковођа мора боравпти на ратпшту. Заветна литпја, У предпрошлу недељу је у Будапештп одржана лптпја уз модитве за мпр. Литију, у којој је учествовало до 140,000 људп, водио је кардинал кнез-прпмас др. Чернох, а присуствоваху јој Љегова Впсост надвојвода Јосиф Франц, те сви достојанственици и службенн круговп. Кнез Баћани — котарскп лечипк. Поседник имања Лудбрег у Хрватској, те Керменд п Кепчењ у Угарокој, кнез др. мед. Ладпслав Баћапн-Стратман уредио је на свом пмаљу Кепчељ болнпцу за 70 војника, које лечи п опскрбљује на свој трошак, те сам изводи дневно по неколпко операција. Досад је пзлечпо 400 рањенпх и болесних војнпка, Осим тога кнез др. Баћани-Стратман врши службу котарског лечнпка, замељујући бесплатно др-а Крпеха, који је као прич. војни лечник услед пада Пшемпсаа заробљен. И ту службу вршп кнез савесно. Жизеж у узорцима робе. Мпнистар трговине, преузвпшенп г. барон Јован Харкањи, забранио је да поште .примају и на бојишта отпремају онај живеж који је изложен квару. Овој забрани дало је то повода што се те пошиљке, понајвпше јеетпва, за дуга путоваља од 10—12 дана укваре те проузрокују прплепчпве болестп. Бакарна галица впноградарима. Министарство пољопривреде добавпло је из Немачке десет хиљада метерценти бакарне галице, коју даје нашим вцноградарима килограм по једну круну и шест филира, осим тога још и трошак за пошпљаље. Коме треба