Njiva

374. етрана.

ЊИВА

XVIII. год.

скулље. Нп њима се дакле не може подмпрнтп свакодневна потреба. што се тиче меса, Но пма начипа, да се накнаде све ове недосташице. Ваља запаћпватп куппће (домаће зечеве). У данашље ратио време двоструку важпост има запаћпваље кунића. Прво, пгго накнађује нсдосташицу у месу, друго, што је свакп домаћин може запатптп куипће, јер га једва нешто стаје а уз мало труда је аспа отуд толпка, да превазилази свако очекнвање. Купиће гшје потребно хранптп зрновитом пићом. Доста. је њима целог лета п зелена ппћа. Осттм тога се кунпћп веома расплођују. Ко почне са три женке и једнпм мужаком, може за годипу дана запатитн четрдесет до педесет кунића. Кад ко хоће да се лати да запатп куниће, у првом реду ваља да набави три жепке и једног мужака. Опда треба да их почпе спарпвати. Женку ваља с мужаком затворптп у заједнички кавез. Од прнлике после тридесет дана женка окоти младе. Први пут 01;оти мало, свега три до четпрп младета, после их окоти и више. Исхрањпвање куипћа ие задаје домаћшту велике бриге. Од пролећа па све до позие јесепи може их хранити зелепом пићом. Нарочито воле куппћп зелепу детелпну, чаламаду зелену грахорпцу, даље шећерну репу и репу за ппћу. Некоји домаћини држе куннће у коњушницама. Ти се кунпћи обичпо хране отпацима од марвепе пиће. Но много је боље кунпће држати у затворсним кавезима јер их у коњушницама, кад су сло-

боднн, лако прегазе коњи. Кунпћа може човек гојпти иа сланину, као и свинче. Затвори га у мален кавез, да се не може кретатп, па га храни зрновитом пићом, даје му зоби или мекпња. И од млека сс здраво уго.ј и. Угојен кунић пма врло мекано п кусно месо. Кад у кавезу хранимо куниће, ваља кавез држати чисто, впше пута га чпстити и од времеиа до времена дезинфицирати. За дезпифекцпју је добра врела вода, врела цеђ а и свака друга текућина, која дезппфпцира. Кавез треба чпсто држати с тога, што п међу куиићпма владају мпоге заразне болести а од њпх се најпоузданије може бранптп чистоћом. Заразиу болест донесе обично купнћ из друге куће. С тога се нов кунић ие сме одмах пуститп међу остале, него га десет до дванаест дана ваља одржатп у засебиом кавезу. Има внше врста купнћа. Некоје врсте дају добро и кусно месо. То су такозвани дебељци; такав је на пример белгијски и плаветни великп кунић. Тп нарасту и до три п четнри кплограма. Има е такних кунића, који нмајутако скупоцену бунду, да перваз за једну зпмску буиду вреди читаво мало имање. Одрањивање кунића даје својти угодна посла и красне разоноде п учп ју, да цени и ситну вредност. Па нема замерке ни плодовитости кунића а младета није тешко одрањивати. Главно је, да се држе чпсто. Мати сама, без нчпјег надзора, одрањује своја младета. Котп у свако доба године. Кад се упореди одрањи-