Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

375. страна.

ваље куппћа са одраљпваљем живпие, нема сумље, да куппћп човеку задају куд и камо мање посла и брнге. Женка просечно окоти по седморо младнх; буде нх кад-кад и впше, али внше од седам не треба оставити под љом. Чим младета почну ц сама узиматп ипћу, ваља пх одвојити од матере. У Будапештн има на Чплагхеђу Амаљски Савез оннх, који запаћују пиће. Тај Савез бесплатио даје упутства сваком, ко се љему обрати.

Стање усева у Угарској.

Засејано је у свем пшенице 5.810,000, ражи 1.880,000, јечма 1.990,000 и зоби !.840,000 кат. јутара. Суша, која је владала у већем делу земље све до задљих дана маја, умањпла је изгледе жетве, које су постојале почетком тога месеца, па се зато у извештају при свакој врстп жптарица вапије за кпшом. Напокон је ова толико же.љеиа киша концем маја обплато иадала, па ће се — нема сумње — у новом пзвештају моћн констатпратп оноравак житарица. Но унаточ томе што се истиче у задљем извештају, да су се првобитии изврсни изгледи жетве меетпмпце знатно погоршали, нпак су п у раздобљу од 24. до 27. маја још увек били изгледи пове жетве повољии.

Пшеница је стајала у 22 жупаније добро, у 6 жупанпја средње добро, у 28 средље и у 7 слабо. Узме ли се у обзпр, да су оне жупанпје, којима је стање добро, баш у крајевима, који се означују житнпцом Угарске п који су за пшснпцу одлучип, онда је процена, што нам ју даје службени извештај, веома повољпа, а сад има паде, како нагласисмо, да ће та процепа након задљих киша бптн још повољтшја. Раж је стајала у 19 жупанија добро, у 4 средње добро, у 32 средње п у 8 слабо. И ту је добро дошла киша, премда су развитку ражи местимнце шкодили п црви. Стаље јечма било је у 19 жупапије добро, у 8 добро средље, у 29 средње, у 2 слабо средљс и у 5 слабо. Напокон је зоб стајала у 18 жупапија добро, у 8 средње добро, у 22 средње, у 6 слабо средње и у 9 слабо. РБој је највише шкодила суша и хладноћа. Кукуруз је услед суше већином заостао, те му је сада кпша битно помогла, а исто вреди и за к р о мп и р и за к р м н у р е п у. Р е п и ц а обећава добру средљу жетву. Где је било иоле кпше, поврће се лепо развило, пначе је заостало. Од воћа су брескве трпеле услед мраза, те мало обећавају, док ће трешања, впшања н шљпва бпти обилато, много обећавају ораси, јабуке п крушке, само потоњима шкоде црви, којих уопће имаде обилато. Остало воће навешта добру средљу бербу.