Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

387. страна.

може о томе осведочптп да је газда како ваља пробу узео. Из тога излази, да завод само толпко може рећп, да је припослата мустра такога п такога квалптета и да је у њојзи толико п толпко чпсте вуне, но не може рећп, да ли је п она вуна така. као прппослата мустра, која је код куће па продаји. Информација завода с-е дакле само на мустру односп! Ако дакле газда жели да добнје поуздану слпку о квалптету своје вуне, овда треба да пазн иа то, да .је заводу прппослана мустра добра просечна нроба. Не ваља узиматп иробу ни једино из вуне доброгг, а пп само из вуне рђавога квалитета. Иајбоље је ако мустру узмемо нз овчије буиде такога квалптета, који одговара просеку а ако ,је вуна врло разповрсиа, онда барем треба да се трудпмо да и у пробу од разних квалитета узмемо саразмер ну количнну и па то ваља при узимању пробе пазити, да пе само од овна или само од овце узмемо мустру, него да те разне вуне у такоме саразмеру помешамо у пробп како се у роби налазе. Од јагањаца ваља свагда засебну мустру узети. Вуна са трбуха, ногу и отпатци вуне се за себе у џакове екупљају. И од тога ваља засебну мустру узети и по десети део множине је довољан. Ако газда и од те вуне са трбуха, ногу и од отпадања заводу засебну нробу ношаље онда треба да извести завод и о томе колико имаде п од те врсти вуне. Од масно шишане вуне ваља послати заводу пробу од 4—5 кила, од

пране вуне 2—3 киле. Но ако се впше њпх сложе да вуну продаду и на тај начии се скупп множипа од 1000—1500 п више кпла, онда треба п проба да је већа. У такоме случају ваља заводу послатп од масне вуне 8 —10 а од пране 4 —5 кпла. Проба не пропада за газду, јер ако желп, завод му враћа онај део пробе. који прп испптпвању ннје унотребљен био. Ту жељу ваља одма заводу саопштпти када пробу шаљемо. Поштанске трошкове снаша газда. Још и на то нам ваља датп обавештаја како пзрачунава себп газда цену своје вуне иа осповп ииформацпје завода. Узмимо за пример, да је завод у прппослатој мустри путем испитивања пашао 30 процената «чисте вуне» н да је определио трећи степен квалитета а томе ,је цена 15 круна. По томе садржавају 190 кпла вуне 30 килограма чнсте вуне. Пропзводптељ ће дакле добпти за сваку метерценту 30 х 15 а то су 450 крупаЈ И ако завод не саопштава цену, пего само о оадржају чпсте вуне и о квалитету даје обавештаја, на основи те информације ће газдамоћи израчунати највећу цену, коју му је дозвољено за своју робу искати.

Нове паредбе. Угарски министар-председиик издао је варедбу, којом се овлашКује минпстар трговине, да у оправданпм случајевима може дезволитп изнимке од оних правила, која су наредбом од 30. марта одређене за пронзводњу брашна и за мешаље пшеничног и раженог брашна са брашненнм оурогатима. Цену за пшенпчно брашно, које ће се у смислу ове наредбе изузетно производити од пшенице, усгановљивати ће министар трговине.