Njiva

/ Г2(1. страна:

ЊИВА

XVIII. год.

<Огледало светскога рата. Посљеднце лашшс великих победа над Руспма у Галицији показу.ју се у два правца: на бојпшту и у унутрашњостп царевпне, где настају немири, којп пзбпјају у угњетаваним слојевпма руског народа, који у душевпој тами живи. Са бојпшта јављају елужбени извештајп са сата па еат иовлачење нотучене руске војеке, а у унутрашњостп Руспје су грозни немпри а нначе тако неминовиа спла руска није у стању да угуши буну. Због руских пораза на бојишту огорчење рускога народа је тако велико. да је данашње незадовољство веће него у јапанеко-рускоме рату. Рускп цар је отерао свога министра унутрашњпх нослова као да је овај чему крпв, но бунџпје с тиме нпсу задовољне: оне захтевају од цара рускога да п минпетра-председпика отера, јер ,је тај рат отпочео. Главнп заповедник потучене руске војске, надвојвода Николајевпћ, који је рат хтео, држи, да је бежати срамота али корисна ствар. дакле се повукао. Гњев Божијн кажњава странку, која је у Руспјп на влади, кажњава наше непријатеље на свакоме кораку. Не само на рускоме земљишту, свугде је мрачна, тужна слика будућности

наших непријатеља. Пзгубљене бнтке, узалудна крвава напрезања а уз то још и знаци пропастн, као грозоте киње душу оннх. којп су запалилп овај еветскп рат. II на западноме бојишту стоји не- | номичио немачкп фронт. Множе се непрестано губитци француске. енглеске п белгпјеке војске. II неверни Талијанци су се љуто нреварнли. Ето већ је месец даиа прошло од како су нам огласпли рат, на пп за стопу не пођоше напред. Наше топџије су впше талнјанекпх тврђава уништили, шта више неколико наших чета заузеше талијанско земљиште. Потучена руска војска оставпла је нешто у Лембергу, што више вредп за нас него стотпнама хиљада мртвих на њиховој страни. У Лембергу је остала пропала политика нашега непрпјатеља. политпка, којој је бпла прва а на срећу и последња станица Лемберг. Сада дакле сасвим сигурно пдемо на сусрет коначној победп!

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оних, којн су похнтали да осигурају себе н своју породпцу код раднпчке потпорне благајннце. По свима крајевима у земљп држе се састанцп, на којима се држе поучгга предавања о корпстима потпорне благајннце и тим прилпкама се уписују за чланове врло многи, који мисле и на сутра, гга своју будућност.