Njiva

Број 30. 25. (12.) ,јула 1915. XVIII. год.

Претшата је: 3 круне на целу годпну. Уреднпштво и наклада «Њпве» је: Ивлазп сваке недеље. ВиПаренЈ, Е^уе1ет-и1сха 4. Шлази н на мађарском. словачком. рушњачком. румунском и немачком .језпку.

Рачун Земаљеке Влагајнице Газдинских Раденика аа год. 1914. Рат, којн је иавалио на нашу државу толике (‘илне напастп, није мимошиао ни Земаљску Благајницу Газдпнскпх Раденпка. Ну унаточ сво.ј невољп, ппак је пошло за руком да Благајнпца завршп рачун за годмну 1914-ту без сваке матерпјалне штете п ма да је свако законско наређење правпчно испунпла, ипак није бпло повода тужбама чланова нп у погледу вршења љпховпх дужности, ни у издавању њихове прпномоћи. Говорећп о овој установи у години 1914-ој, поменути нам је ирво расиростпраље новог осигураља мировине земљорадника. Као што је познато у ово оснгурање може ступптп сваки земљораднпк: газда, газдинскп раденик, газдпнско чељаде, човек

плн жена, ма био које године старостп. уз чланарину од 10 круна годпшње. а мировину прпма. након што је био 10 година члан, не само ако постане немоћан. псго свакп којп наврши 65 годнна жнвота. Оснм тога има права на припомоћ у случају смрти плп несрећне повреде. Впдп се колпка је благодет закона то, што се човек, кад иавршп 05 годпна, не пнта може лн радитн илп не, него му се даје мировина која му припада ; то су земљорадницп одмах врло добро разумели, те се већ прве две годпне уписало њих 22 хнљаде људи у оспгурање мировине. Ово уписнвање текло је н у годнни 1914-ој лепо и уредно све докле није букнуо рат. Тада је уписпвање застало, али није престало; јер су се чланови пз 49 жупаиија уписпвалп у осигурање мнровипе. Целе 1914.