Njiva

ЊИВА

XVIII. год

400. страпа. године уписало се њих 5933, те је б]) 0 ,ј чланова, кад се одброје у.мрли и умировљени, нзноспо 20,972. ЕГриродно је, да број чланова у оном старо.м добровољпом оспгурању, од како је пастало ово ново погоднпје осигураље, није порастао. него је прелазом у ново још н опао у овој години са једном петппо.м члаиова. То ирелажење траје још и сада. Рат је пмао утецаја не само на добровољно осигуравање, него и на обавезно осигурање земљорадпика н слугу за случај упесрећења. То се искусило нарочпто при осигуравању врпшлачкнх раденик. Докле се год. 1913-те лети ирнјавпло за оспгурање раденика уза 18.541 вршаћих стројева — јавило се год. 1914-те лети само уза 15.328 вршаћих стројева. Внди се, да је ратовање позвало на ратпште многе власнике вршаљака а родбшга пм нпје могла да ради са њпховпм вршаљкама. Тако се исто опажало да опада број газдинских чељадп обвезанпх за осигурање а и код члаиова ванредних обвезапих за осигурање протпв унесрећења ; јер је отпшло на бојиште пе само велики бро.ј сталне, годпшње газдпнске чељадп, него н оних. који су се за време журнпх радова обпчно погађали на месец дана (месечљацп). Године 1914-те било је укупно 722,229 чланова Благајнице. Благајница ,је дала год. 1914-те припомоћп у 11 хиљада случајева п бесплатног лечења, а и у 700 емртних случајева дала је породицама и деци умрлих чланова припомоћн саразмерно од 50 до 800 круна. Крајем годпие 1914.

бпло је њих 1773 лица која вуку вековечиту мпровпну све док не умру. Годнне 1914. издала је Благајнпца свега 750 хиљада круна прппомоћп. Имовпна Благајнице пзносила је, које у готовом новцу, а које у артпјама од вредностп, крајем год. 191 Кге 9.001,148 круна п 40 фплира. Од овпх је Благајница уписала за ратни зајам мплијон круна првипут, а мнлпјои круна и по другппут за други ратнп зајам. Земаљска Благајпнца Газдинскпх Радепика утрла је дакле прошле годпне многу сузу, доскочпла је многој невољи п унаточ тешком ратном времену испунила је све оно што се од ље могло очекиватп. Кад настане опет мир, она ће и дал,е још боље постизавати свој цпљ а тај је: да се својски брпне за напредак свп.ју земљорадника у Угарској.

Ратнн мпнистар за послове око жетве. С обзи^ом па велпку пестапшцу људске радне снаге, која је од велике потребе код стројева за жетву и вршидбу, одредпо је ратнп мпнпстар, да се мобилизиранп стројари п ложачи, којп су се у своме грађанскоме позиву бавпли око пољопривреднпх стројева, ставе на расгшлагаље опћииама, поседппцпма н влаенпцима стројсва за вршење. Такови се допусти код нас (у зем.љама круне Св. Стевана) одмах подељују и то до 15. септембра. Стројарп и ложитељи могу само у ону опћппу пћп на посао у ко.јој су као таковп у последње време радилгг. Шго се тнче начггна отпуштања поступатн 1н‘ се