Njiva

XVIII. год.

ЊИ.ВА

519. страна.

детелине и од луцерне врло се тражити те ће отуда и поскупити. Сађење лековптога бнља. Пошто нам је државна граница због ратовања местимице затворена, те се из дана у дан све повећма осећа, како нам понестаје лековитих бнљака. Поводом тим умолпо је преузвишени госп. барон Имре Гилањ, миииотар пољопрнвреде мађистрат Будапештански да у своме школскоме биљарвику дроизводп иа шест јутара разно лековито бпље.

Огледало светскога рата. Чудна игра судбине: Варшава, некадашња престопица старе Иољске, пала је 5-ога августа, дакле баш на дап прве деобе Пољске. 5. авг. 1772. год. почела је Руеија подјармљивати Пољску, а 5. августа 1915. г., дакле иза једнога и по столећа попуцало је камење на гробу слободе жељне Пољске и почиње један народ васкрсавати из мртвих. 5. авг. о. г. Русију задесише два велика ударца: Варшава и Ивангород се предадоше. Овај је догађај нашим непријатељима сатерао страх у кости. Почели смо, летос, обранбени рат,

а сада, као освојачи стојимо на непријатељском земљишту. Падом ова два горда града нестало је оне обмане, да је Руеија непобеднва п заепјало је јунаштво папшх во.јекл, које еамлеше несломивом енагом руску војску. Сломпемо руска крила п до сржи ее заплашише и задрхташе Енглези, Французи и Талнјанп. Црнп облак, који ее иадвио над Руепју, увпо је у црпо и њеие савезнике. Знају опи да иза пада Варшаве па њих долази ред, да падну под еечештцу нашега мача. Пад Варшаве не показује само екрхаиост руске војске, него још више то: да су против пас удружени непријатељи изгубили рат. Да ће Русија изгубити мегдан, то виде п балканске државе, ко,је су се до еада увек равнале по Русији. Сада је прпродно, да ће се нама придружити п оне неутралне државе, које су до сада само гледале и чекале на јачег. Руеки иарод, који није одлучио о рату или миру, чим осети да му је окрутни цар са канчуком у руцп, елабији знати ће наћн пута и начина, да рат миром заврши. Пад Варшаве је неумрлп дан руске народне слободе. У овоме лежи значај пада Варшаве. Истина и домољубље изазваше ове величанствене, и с пупим поуздањем очекиване победе. Надамо се да п коначна победа не ће још дуго изостати .