Njiva

604. страна. ЊИВА XVIII. год.

се урођеннци против Француза. У Еиглеској све се већма шири захтев да се дође до мира. Ено се народ купп већ и пред краљевом палатом. те захтева гласно да се довршп рат и склопи мир. Ако су с пушкама н растерали тај народ — то је само за који дан; јер се тај захтев све то жпвље појављује одкако немачке крилатпце бацају евоје бомбе над срцем Лондона, те руше н пале најбогатији део енглеско престонпце. Глаеови што се шпре о Румуиији, пе задају брпге управн наше војске. Румуннја ие ће помагатп потученпм Руспма; јер ннје још заборавпла отету Вееарабију. Напокон је у нае Ердељ исто тако утврђен као наши планпнски крајевп према Италији, око ко.јих се талијанека војска ужасно ломи и разбпја.

Новије владине наредбе. Државна Влада издала је ове пзиимне наредбе: П р о и з в а ђ а њ е ј е ч м е н и ц е («ге рштл а»). Влада је нареднла како да се ггропзводн и продаје јечменпца («герштл»). По тој наредби не сме се при произвађању герштла правити брашно за крму, пићу. Пошто се изваде једноврсне мекиње, слободно је из 400 кпла јечма (61 кила тешкога) произвести 59 кила герштла и то од три врсте: финога за чорбу, који се продаје под именом 3-ћака; даље обичнога герштла за кување, који се зове

10-ак пли арпакаша, јечмена каша; и напокон дробпога герштла. Влада је одредила оном фином герштлуцену по 1 метеру, чисте тежипе, без вреће, 90 круна за готове новце: о.бичноме н дробноме герштлу 50 круна и 70 филира. Ове цене важе од 1. септ. о. г. за сву нашу државу. Ова пајвпша цена вреди само за продају па велико, а за продају на мало само су за мерило, да ие би цена бпла претерано велика, далеко већа од владпне цене. Рок куповању житарица. Министар трговинскпх послова дозволио је да жупаиије, варошп а опћпне са уређеним магистратом могу до 31. октобра о. г. — а потрошачке задруге, јавнп заводи (болнице исклпнпшта) и подузећа набавити себи т прехрану својих чланова, становника, и стоке до 15. октобра о. г. нужне жнтарице. Набавка семена за усеве. Мипистар трговииских послова наредио је, споразумно са министром пољопривреде, да Министарско Изасланство у Великом Вараду може ма из којега краја паше државе набавити 100 вагона жита, 20 вагона ражи и 100 вагона јечма, а поделити то газдама свога подручја за сејање. Изасланство ће набавптп најбољу врсту семена н рачунаће то газдама по званпчпо утврђену највишу цену за готове новце, а газде ваља да прпјаве своје потребе код управе својнх економских задруга. (Продужићемо!)