Njiva

598. стран

ЊИВА

XVIII. год.

Како треба за продају припремати во+^е? Трговина воли робу. која је подједпаке каквоће а налази се у великој колпчннп. Ова се редовпо уноси у промет у каквој правилној, сталној спољашшо.ј опремп. коју свако познаје. Најчешће се снабдева ради распознаЈе, са каквим заштитним знаком, са такозваном: марком. То исто бива п са воћем. Измешапо. неиаздељено, непеговано, рђаво опремљено и пзударано воће нема цене; оно се будзашго продаје, јер служп само за. најобичнију потребу п најједноставнију прераду. ,'1епо п неугрувано воће међутим има најлепшу цену и свако га радо купује. Већ прп сађењу воћњака треба пазити, шта се где сади. Увек се оно сади, што у оном крају најбоље роди. Нека са другпм чим они пробају. који за то имају и времена, и новаца, и знања. Ко не зна шта у ком крају успева. нека се у суседа нли тн код оближњег државног баштовамства расипта. Ово ће му бесплатно дати савета. 4 Воћке треба најбрижљивије неговати. Тло се мора обрађиватн, ђубрити и чистити. Гусенице требити, дрва подсецати и чисто их држати, ни једаи воћар не то сме иропуштати. Када иам се Божјом помоћу труд наплати и воћке нам донесу велнки плод, онда истн не стресајмо са воћака, него га лепо, понајвише руком скидајмо. Тресу се само шљнве. које ћемо за ракију употребити плп тп орасп, којима то не шкоди. Важпо је,

да воће у своје време зиамо братп. Обнчпо се бере само зрело воће. Полак зрело беремо, ако је исто одређено за кување слатког. Нарочито треба да пазнмо са јабукама за зиму. Ове се тек септембера скидају са дрвета. Крушке за зиму ваља тек октобера скидати. Убрано воће нпје слободно бацатп. Треба пазпти, да се воће не изудара. Сваку врсту треба посебно братн и сваку врсту треба посебно разврстати. Највише ће вредети прва каквоћа: велико п чптаво воће; скоро исто толико вреди и прва каквоћа, а друга величпна; мање вреди друга каквоћа прва величина, а најмање вредн друга каквоћа н друга величина. Овако разврставање треба савесно вршитн. Никада се не сме лошија врста са бољом мешати. Изударано и лошпје воће иде у трећу врсту. Разврстано воће, ако исто не остављамо код нас на зиму, треба брижљиво паковати. У подједпако велнким. чврстим и чистим корпама. Јабуку и крушку пак у дрвене сандуке. Корпу треба пзнутра обложпти са гшлотином од дрвета. Јабуке п крушке треба у папириће умотати и исте добро једно уз друго н изпад друго поређати. Међу исте се меће пилотина, да би се од угрувања спасле. Када смо воће поређалп у корпу, треба пазнти Да је још и испод ноклонца доста пплотине, да не бп овај воће угњечио. Најбоље је набавити саидуке, у ко.је може стати 25—50 кила воћа. Сандук нека не буде одвећ висок