Njiva

600 птпагга.

ЊИВА

XVIII. год.

нека је згодан за поднзање. Лепо нзгледају сандуци, који су 57 цм. дугачкн, 33 цм. широки. У оваке сандуке стаје 23—26 кила воћа. Већи сапдуци имају 76 цм.. 37 цм. н 34 цм., у ове стаје 50—55 кпла воћа. Воће се у сандук исто онако слаже, као п у корпу. У џакове, у кола и вагоне шаље се само лошије воће. То је оно воће, које се употребљава за впио и пекмез. Овако воће нма бољу цену ако га осушимо. Препоручујемо онпма који хоће своје воће да уновче трговачкпм путем, да се обраћају само на иозната трговачка предузећа. Тако је предузеће: А Мацуаг &1е1пн52ег5га1ћЧ6 Кезгуепу1аг5а5ад (ВшЈареб! IX., Тб1ћ Ка1шап-и1са 8 . 52 .), које оснм свог средишта у престоници има своје подружнице п нисарне за скупљање у сваком већем воћарском крају. На ове се слободно свако може обратити. Продавци ће ту сазнати за имена оннх купаца, за које само друштво чак и матерпјално одговара, а оспм тога је и само друштво добар купац.

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оних, којн су похиталн да осигурају еебе и свој} 7 породицу код радничке нотиорие благајннце. По свпма крајевима у земљн држе се састанцп, на којпма се држе поучна предавања о користима потпорне благајиице п тим пршшкама се уписују за чланове врло многи, којц мпсле и на сутра, на своју будућност.

Продавање во~ћарскиж производа. Општа је жеља да сада свакако од наших производа све оно задржнмо што служи за псхраиу п то зато, што је сада неке врсте хране мање п што се до исте путем увоза тек у огранпченој мери може доћп. Неумесно би билОј када бп смо, полазећн са овог становншта, хтели да ограничимо увоз нашег воћа у Немачку. Њој ће наш сувишак добро доћи, а оиа ће иама дати других етвари. Код нас су у поједиипм крајевпма воћке врло лепо понеле. Пошто мп све то потрошити не можемо, сасвпм је умесно. да то нашем савезпику продамо. Кајсије су врло рђаво родпле, дочим су јабуке, крушке, ораси п шљиве добро понеле. Ове ће сада наши воћари теже уновчити, јер сада један велпкп део купаца врнш војничку службу. Најгоре иролазе мале газде, којн своје пронзводе не могу да изиосе на тржишта. Ношто их сада трговци не посећују, оии не знају шта да раде. Зато је баш министар пољопривреде поново подстрекавао наш свет на домаће обрађивање воћа и у ту је сврху дао приредити течајеве п поделио је више стотина справа за сушење. Недавно је елао међу воћаре државне разврстаче н отпремаче. да се од њпх свако поучи рациона’ 1 ном уновчавању својих воћарских производа. Сада ових државии намештеници врше војнпчку службу, зато ,је министар наредио, да се међу