Njiva

716. отрана.

ЊИВА

XVIII. год.

КРОНИКА. Огледало светскога рата. Срсији је суђено да подлегне. За коју недељу, а !лако може бити да ће и за који дан, испасти ће из руку оружје Србијиној војсци. У Русији не допуштају новинама ни да обнародују званпчие пзвештаје србнјанске, у којима је реч о томе, како се србијанска војска очајпо брапи. Ну и у тим извештајима не таји се, да наша, немачка и бугарска војска продире у унутрашњост Србије и да заузпма из дана у дан све најважније српске градове редом. Мађарскоаустрнјска п немачка војска заузела је већ вароши Горњи Милановац и Крагујевац — а то су била Србнма главна упоришта, те се држи, да је сада српска војска допала очајнога положаја. Неутрална Грчка не трпн даље, да се на њезино земљпште искрцавају француске, енглеске п руске чете, те је позвала њнхове заповеднике, да се одаиде уклоне, јер ће иначе оружаном руком да иступи и да ће их учинити заробљенпцима. И у енглеском парламенту је јавно изречено, да Србији нема више спаса. И са талијанскога раташта стижу гласови, да су Талијанци у првом и у другом своме нападају на Изоицу изгубили две стотине хиљада људи, а у садањем трећем нападају биће њпхов губитак још п већи. После шест-недељнога нападаја нису Татијанци могли да освоје ни комадића нашега земљипгга. Узалуд им свака

мука — наша војска стојп непробојно на браничу домовине. Русп су и опет почели да нас иападају — алп и овога пута узалудио. Пошто буде Србија подлегла, п на рускоме ратпшту убрзо ће пасти коцка — у нашу корист.

Краљев дар. Његово Велпчанство краљ даровао је бугарском Друштву Црвенога Крета а под једним и Престоничком Бугарском Одбору по 20 хиљада круна и за «Божићне дарове ратницима* 10 хиљада круна. Превишње одликовање. Његово Велпчанство краљ подарио је Јоланки Дропа из Бестерцебање сребрни крст за њезино срчано пожртвовање, којим је, жртвујући себе, спасла другоме живот. Увоз прпплодне стоке. Преузвишени г. барон Имре Гилањ намерава, да набави из Швајцарске повећп број стеонпх јуница, и да их уступи нашим газдама. Набавка припреге. Минастар домобранства известио је муниципије, да војено заповедништво намерава из слободне руке, без принуде, да набавп припреге, али само тако, ако се кола могу употребити за двопрегу. Рањен је п син министра унутрашЊИХ послова. Јанош Шандор, заставнпк — син преузвишенога г. Јаноша Шандора рањен је на рускоме бојишту и допао је ропства у Руса. Слање рода на жељезницама. Министар трговине и министар пољопривреде барои Имре Гилањ, опоразумно одредише, да одоада и за осушену репицу, бели и црнп лук важе наредбе о отпремним исказницама које су издали у ногледу жита и осталп род.