Njiva

706. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

1901. године отворен подрумареки течај епојен са узорним подрумом. То је установа, која пстакнутој задаћи ваиредно добро одговара, и која је позвана, да у будуће врши важну аадаћу у погледу оргаиизације извоза гласовитнх угарских впна. Под надзором угарског нољопривредног министарства управља практичним радом у узорном подруму темељнп стручљак на томе пољу вниоградарски равнатељ К. Петенхофер. У подруму има места за колосалну множину од пет милијона литера вина. Из свих крајева земље се годишље око 600,(XX) литера најразличптијих врста вина ради манипулације делом шаље из државппх поседа, делом се од приватних покупују. Све се те разне — око тридесет — врсте вина на најстручнији начин манипулирају у подруму и то тога ради, да се у томе разумноме руковању изучавају они, који у подрумарском течају учествују, а и за то, да би купци из иноземства имади прилике на овоме најчистијем извору наћи најбоље и нлјплеменитије производе. 'Пошто свака врста захтева особити пачин манипулације, то се нарочито најсавесније пази на то, да се овде могу добитп све утарске врсте вина у најчистијој и за дотични предео најтипичнијој каквоћи.? Ц | У смислу првога параграфа службенога статута имаде узорни подрум ове две задаће: 1. Припослана вина према њиховим специјалним особинама стручњачки руковати све док не «сазру», т. ј. док их је могуће

претакати из бурета у боце и 2. у разумноме руковању вина обучавати како приватне особе, које се за течај јаве као и путујуће подрумарске учитеље и подрумаре, који су позвани, да стручно знање на томе пољу међу виноградарима у нашој домовини шире. Свакоме виноградару је дозвољено. да своје виио — извеена минимална множина је тачно Опредељена овамо пошаље ради руковања. Готова вина долазе на продају или у боцама са заштитном белегом узорнога подрума или у бурадима путем јавнога распродавања, које се сваке године два до три пута у за ту цељ удешеној дворани овде одржава или најзад с помоћу посредника. Трошкови су ови: 1. За место у подруму две круне по хектолитру. 2. За стручно руковање сваке године по постотка од вредности вина. 3. За опће подрумарске трошкове четири постотка од своте, која се за випа при продаји постигне. Пријатељскоме позиву угарскога пољопривреднога миштстарства имаде писац ових редака да захвали, да му је било могуће овај узорни подрум посетити. Варошица Будафок, где се гласовито ово подузеће налази, средиште је угарске трговине вина. Преко три стотине мањих и већих подрума — међу њима неколико још много већих него државни подрум — има овде. У њима ое може сместити четвртина целе угарске бербе внна у нормалним годинама, а то је огромна множина од сто мил. литера.