Njiva

22. страна.

ЊИВА

XIX. год.

нека му је 150 центиметра. Свплен је зато добар, што се у свплп не коте ушп п други гад. Врећаста снежна капа. Плете се само од меког трпко-творпва 45 центпметра дугачка. Брза снежиа капа прави се од мекога фланела, 75 центпметра широка и исто толико дугачка. Фланел се замочн у раствор алумпииума, после се насапунп н намаже са парафнном отопљеним у бензпиу. Све се ове стварп шаљу за војнпке на адресу: НабзесцЛугб НАа1а1, Вибарез!.

Новије владине наредбе. Државна Влада издала је прошлих дана више изнимних наредаба, од којих доноспмо следеће по нас важније : Ч е м у т р е б а с в е н с к а з н и ц е ? Влада је сада издала иаредбу, по којој од 10. јануара 1916. год. се сме превозити вап опћине бпло жељезницом, било бродом илн са аутомобилом само са исказницом следећи производи: Пшеипца, раж, наполица, јечам, зоб, кукуруз, кромппр, пиринач и брашно од свега тога и свака друга помељава (гриз, мекиње, итд.) и све оно што се из овога умеси н. пр.: тарана, двопек, тесто за чорбу; сваковрсни пасуљ, грашак, сочиво, очпнци, впка, дпвљи грашак, ељда, проја; семе од мухара, реппце, конопље,

луцерне, траве; лукац црии п белп, сунцокрет: семе од бундеве и тпкава, млата и сушсна комнна. Казни се ко преноси ове стварп и као ручну ггртљагу или ма како другојачије ван гранпца наше државе, или ко то криумчари. Нпје слободно превозити ове ствари нн мешано с другим чпм. Исказнице се ишту од оне властп. која је надлежна у полазном месту, а те су надсолгабпров, полпцијскп капетан а у варошпма са мађистратом — чиновпик на то одређени. У исказници мора бити јасно означен предаватељ, адрееат, врста и тежина робе, место куда се шаље, време за које сс мора превестн. Уз теретнп лист мора битп приложена увек и исказнпца. Исказнпца се даје бесплатно и брзо. Ко протпв ове паредбе грешп, казни се исто онако као и онај, који речене робе затаји, а то је са затвором до 2 месеца п глобом до 6( 0 круиа. (Продужпћемо!) Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оних, који су похнтали да осигурају себо и своју породицу код радничке потпорпе блапајпице. По свима крајевима уземљп прже се састанци, на којпма се држе соучна предавања о користима потгорне благајнице и тим приликама де унисују за чланове врло миоги, који мисле и на сутра, иа своју будућност.