Njiva

XIX. год.

23. страна.

ЊИВА

Огледало светскога рата. Рјси поиављају свој наиадај у Псточној Галпцији. Рачунају. да ће овпм новим нападајнма ирпморатп иас да повучемо много во.јске наше п са Балкана н са талијанскога ратпшта. Руси су нас напалп са повом сплпом пешадијом и артиљеријом само да пробпју наше жпчане препреке. Ну узалуд нм мука — мп смо их ватром нз својпх топова сузбплп на свима линпјама, те ое вратпше са крвавим главама у своја стара станишта. Најжешћи је бпо нападај па средњем и па долњем току реке Стрипе — алп је тај нападај за неколпко дана устукнуо. Са овога узалудпога иападаја дошло јв после до тога, да руски саборски посланици захтевају: даРусија закључи са А у с т р о-У г а р с к о м и Н е м а ч к о м посебно мир — јер не може још и даље да подпосп толико жртава па да коначно и себе упропасти. Чудиовато је, да руска влада пе гони впше посланике са ова њнхова захтева. Јавља се, да су и Турцн јако иобили Русе код језера Урмије. Дух у наше војске је и данас увек узвишен. Свако се то очевндно радује, што је и оиет дошло до нећег и жешћег окршаја с Руснма —

бар ће бпти новпх п још славнпјих победа. Са осталих ратпшта нема новпјнх вестп.

Одлучивање телади. Немојте најпре да краве па телад забораве, а то ћете постпћи тако, ако су — рецнмо — теоцп трипута па дан спсали, да пм за трп до четир дана ускратпте сисање у подне, а после тога времена да нх одбпјете од спсања у јутро. а напослетку п од вечерњег оброка. Но овако можете радити, само ако је теле већ две до трп педеље старо, јер тек у то време почпње се желудац у телета развијатп п прпправљатп за тврду храиу. Зато је добро телад сместитп у посебно оделење када су већ две нсдеље стара, где могу по вољи узнматн п лрпучавати се на тврду храну. Треба пм даватп прекрупу, фпно сено илп отаву. Ако се телад науче иа ову храну, онда ће лакше заборавптп на млеко. И када се телад потпуио одбију, ипак краве не ће на њих одмах заборавити, зато их треба добро тимарити и увек добро измусти, иа ће млека бпти доста, особито онда, када се краве могу хранити зеленом пићом.

Нашим читаоцнма! Умољавају се наши чптаоцн, да раширују наш ратарски лист «Њиву», као иајпоузданијег саветника у пољопривредном газдинству.