Nova Evropa

У јуну 1:76 народна скушштина колоније Виргиније прогласила је ослобођење од Енглеске изјавом, да »сва власт припада народу, те следствено и произилази од њега...« 4. јула 1876 изасланици Сједињених Држава изгласали су чувену изјаву о независности нове републике, у којој се између осталога вели: »Оваки пут кад један облик владавине постане раворан за сврхе ради којих је постављен, право је народа да га промене и прекине и да установи нову владу, заснивајући је на начелима и организујући јој власт у облику који му се учине најпогоднији за његово обезбеђење и његову срећу. Додуше, мудрост каже, да олако и са пролазних узрока не треба мењати владе давно установљене, а искуство свих времена показало је, да дотод су вла подношљива, људи радије трпе но што дају сами себи задовољење уништавајући облике на које су навикнути. Али када дуги нив злоупотреба и самовлашћа, тежећи непроменљиво једном истом циљу, очигледно покаже намеру да се један народ потчини потпуном деспотивму, народ има право, и дужност му је, да обори такву владу и да осигура новим јемствима своју безбедност у будућности«,

На тим идејама о сувереним народним правима засновао је пре скоро век и по амерички народ своје уједињење и своју независност, и њих он истиче изнад света и у данашњој борби за. слободу нација и победу демократије. У јединству овога двота основа је свих погледа председника Америчке Републике Вилсона, и у питању будућег уређења Европе.

У својој посланици Русији, приликом одашиљања, Америчке Мисије, Вилсон поручује:

»Ниједан народ не може бити нагнан да живи под суверенотвом које он неће. Никоји крај не може прећи у друге руке, ако то није у циљу да онима који га настањују обезбеди њихов праведни део благостања и слободе... Народи треба да постану свесни солидарности која их уједињује, и да корисном кооперацијом обевбеде заједничке животне интересе од напасти аутократије и деспотизма...« Међународна правда за све народе, једнакост великих и малих, право народног самоопредељења, оптуживање појединих влада а не народа: то су начела која, исто као америчка демократија, истиче и демократија Велике Британије.

Британски министар-председник Лојд Џорџ држи велики говор 5. јануара 1918 пред делегатима, радничких удружења у Лондону, у коме између осталога каже: »Дани Бечког Утовора давно су прошли. Ми не можемо више остављати да. будућност европске цивилизације зависи од произвољних одлука неколико преговарача који би хтели да шиканама или надмудривањем заштите интересе ове или оне. династије или интересе једног народа, Поредак нове Европе мођа-бики:заснован на начелима, разлога и правде, која једино. могу зајемхнети сталност. Зато ми и мислимо да влада по пристанку они којима се влада мора бити основа сваког територијалног уређења овог рата«.

10