Nova Evropa

закона о обавези телесног образовања, те градећи институције за спровађање истога.“)

_ Досад је систематско телесно образовање у нас вршило једино Соколство. Од тога соколског рада прешло би нешто под заштиту целога друштва, да би се телесно образовање подитло И потпуно обезвбадило. У важноме прелазном перијоду, Ооколство би било на помоћи држави и не би остављало посао шре него што дође замена. Празнина што би у ооколском раду настала одузимањем 0 десне стране, имала, би да се накнади додавањем и проширивањем у лево. Ето, тако би се функција. Соколства, преобразила, усавршила, и помакла напред.

Најпосле долази још нешто, а то је Оловенство! — Овај појам има да се рашчисти и расветли. Јер се много њиме оперише, а никад се не каже тачно и јасно, шта је то; особито код Соколства, које се увек називало копљем и штитом Оловенства.

Шта је дакле, Словенствод 'о би била идеја човечанства, како је Словени схватају и изводе.

Ако је Оловенство један одређен поглед на свет, прво је, да би морао бити јединствен, Т. ј. један и једнак у битности за све факторе и снате који у словенским трупама, делују. Не би могло, као досад, да Соколи терају једно, народи друго, а државе треће Оловенство. Оловенство је словенско човечанство, једна од великих Као. рактеристичних група које сачињавају човечанство, И од којих свака доприноси свој део савршенству човечанства. Утакмицом, борбом и одабирањем имају све словенске групе — а све су више и лешше од народа — да у Оловенству даду од себе само оно што је у њих најбоље, најлепше и најповитивније. Оно не сме да служи за екбсплоатисање ниједном племену, ниједној вери, и ниједном сталежу, већ мора увек бити заступником и борцем највеће и најшире друштвене и народне слободе. Коначно формирање четири југословенске групе (руске, пољске, чехословачке, И јутословенске) још није извршено, готове су само језгре.

=) Нормално извршавање живота јесте здравље. Здравље може бити појединачно или заједничко. Само изван друштва и заједнице има поједи-

начног здравља; у држави, као заједници и друштву, може здравље бити само заједничко, опште, јавно. Заједничко је здравље збир појединачног здравља, просечна гдрава снага коју сачињавају сви појединци заједно. На њему почива цела културна и економска снага државе и друштва. Одржање, јачање и развијање заједничког здравља спада у делокруг заједнице. Појединац нема права да располаже својим здрављем, или да га не развија. Као што нема у држави појединачног, тако нема ни делимичног здравља; оно је целокупно, и то интелектуално, морално и фивичко. Досада је највише з4пуштен физички део здравља; а пошто је здравље целокупно, то без образовања физичког здравља нема здравља уопште; И фивичко образовање дакле спада у делокруг целине и заједнице, и имало би бити обавезно за све њене чланове без изузетка. Обавезно телесно образовање грађана државе јесте темељни и животни државни закон. Према томе, и сваки грађанин државе југословенске дужан је да се телесно образује и просвети. А југословенска држава дужна је, да у основи спроведе и оствари телесно образовање свих својих грађана.

15