Nova Evropa

кусију на њихов положај у самој земљи, изван плебисцитне области. Више нето што раде, вође политичке вребају повољне тренутке да. се уплету и да по томе могу доцније истицати своје заслуге.

То зашлеће и отежава прави посао око плебисцита. Дадље, мали народи који су у прошлости много изгубили од свота нацијоналнота поседа, постају често неукротљиви грамаљивци, који се ни нашта не обзиру ако могу да присвоје ма и туђу област, и ако ће то њима и целој држави у будућности стварати највеће неприлике. Народи који су досада гутали и асимиловали друге, при плебисциту покажу сву своју незајажљивост и свој 026. Све осијоне страсти људи и народа избију у најоштријем облику. Има тренутака када се учини да сте на узбурканом мору без приморја. Али то ипак летне, О мирноћом и чврстином се може постићи да се плебисцитом израви бар у тлавноме народна воља. Сасвим чиста Једва. нешто чистија, него при обичним изборима, у овим земљама.

ЈЕ

Од целокупног нашет народа је први пут дато право корушким (Словенцима да изјасне плебисцитом, желе ли припасти нашој држави или Аустрији.

Као што је познато, Царинска Конференција је Сен-Жерменским Утовором поделила спорни део Корушке на две области, које су углавноме раздвојене Врбским Језером СУбгћегзее). На југу тога, језера је зона А, са варошицама Боровљем (1584 становника), Великовцем (2631), Плиберком (1070), Лабудом (1548), Гребињем (1457) и Желевном Каплом (1176), и у тој је зони 16 месеци наша, управа и окупациона војска, На северу од Врбског Језера. је зона Б, са вароши Целовцем (Кјабелћит, око 26.000 становника), и по ОСен-Жерменском Уговору је тамо аустријска администрација и војска.

Цела плебисцитна област је велика око 2120 КМ“ од чега на зону А долази 1768 кма а на зону Б само 352 км. У целој плебисцитној области има од прилике 130.000 становника од којих већи број, 78.615, долази на зону А а остатак на зону Б, и половина, становништва те друге зоне сконцентрисана је у вароши Целовцу. Зона А је не само већа него и богатија од зоне Б, нарочито шумом, воћем, и рудницима око Плиберка и Желевне Капле; али у северној зони је главно место Корушке, Целовец, и сва главна места за

летње борављење и зимски спорт Ha Врбском Јеверу, нарочито Порече и Врба.

На Париској Конференцији се имало уверење да је у зони А већина словеначка а да у зони Б несумњиво Немци превлађују. Али док у етнографском погледу Оловенци чине знатну већину у вони А, они су подељени у погледу осећања и нацијоналне свести. То је утврдила американска мисија, затим неки енглески изасланици који су 58 време трајања Париске Конференције прошли

29