Nova Evropa

зону А. У великом су броју т. 8B. „deuischfreundliche Slowenen" у свима варошима и по неким селима, и њих Оловенци називају »Немчурима« или »Немшкутарима«. »Немчури« су у ствари без праве нацијоналне свести; постали су наклоњени Немцима утица_јем администрације, школе, војске и немачке цивилизације, Јако потвећају на ону флотантну народну масу у Македонији која под утицајем прилика мења, своја нацијонална осећања. Чине тако знатну масу, да многи мисле да од тога како ће они гласати зависи резултат плебисцита. Баш зато што је ова зона А у нацијоналном потледу тако мешовита и колебљива, ма да. је етнографски словеначка, Словенци су у питању Корушког Плебисцита јако осетљиви, и лош резултат имао би јаког утицаја на наше консолидовање и развитак. Сасвим разумљиво, Малом народу, који је у току векова услед терманизације изгубио на северу од Врпског Језера велике нацијоналне области и од кога су по Лондонском ПЏакту одвојени и дати Италији знатни западни делови, врло је тешко да изгуби више иједног свог човека, а камо ли овако знатну словеначку масу у зони А.

0 друге стране, корушки Немци, који са понемченим Оловенцима и »Немчурима« превлађују у зони Б, истичу начело да је целовачка котлина једна географска и економска целина, да је она од векова чинила једну покрајину Корушку (Karnten), која је најјаче индивидуализована област у Аустрији. По њима, у тој области као целини Словенци чине мањину према Немцима и понемченим Словенцима. Они се тврдо надају да би при плебисциту имали већину ако би се цео базен узео као Једна гласачка целина.

Ми смо у Корушкој дакле у спору са великим немачким народом. Ако се слободним и честитим плебисцитом реши ово питање између Словенаца и Немаца, онда не би било места, немачкој ириденти, нити бисмо се љуто завадили са Немачком, којој ће у ближој или даљој будућности, по ошштем уверењу, немачка Аустрија припасти, III.

Под каквим се погодбама за нас врши плебисците Ми имамо по Сен-Жерменском Утовору извесна, преимућства у зони А, као што их Аустрија има у зони Б. Истина та преимућства. су нарочито за нас ослабљена решењем Савета, Амбасадора, који су протумачили на своју руку Сен-Керменски Уговор.

По томе уговору, зоне А и Б две су засебне плебисцитне области, и у првој је наша, а у другој аустријска управа и војска. Војска се има постепено повлачити из ових зона и заменити жандармеријом, која се има регрутовати само од локалног становништва, Ради чистоте плебисцита, рад и једне и друге управе контролише Плебисцитна Комисија у Целовцу, која се састоји од делегата антантиних сила (на жалост без Америке) и делегата наше државе и Аустрије, Она има права предузети све потребне мере да би се осигурао слободан плебисцит. Конференција Амбасадора, интерпретирајући Оен-Жер-

90