Nova Evropa

зависи од тога, у којој ће се мери удружити људи добре воље, од сваког рода и сваког колена; стога се ми на Западу, који непоколебиво верујемо у једну нову и препорођену Европу, која не би почивала на високопарним утопистичким теоријама већ на темељном реализму доказаних факата, осећамо позвани да из свег срца помогтнемо предузеће као што је ваша »Нова Европа«.

Као оснивач енглеске »Нове Европе«, ја бих још нарочито да искажем наду, да ће ваша »Нова Европа« завести у јужнословенску. журналистику користан обичај: да доноси чланке и аргументе и од људи и са страна с којима се у начелу не слаже, — обичај који одржавају скоро сви британски недељни и месечни часописи без разлике, а који им, по моме мишљењу, диже у многоме вредност; овај обичај, судећи по разноврсним жучним нападајима београдске штампе на мој часопис (»Тће Меч Europe«), He разумеју и не пене засад довољно с оне стране Триглава, У то име, ја вам обећавам своју сарадњу, и чинићу све што до мене стоји да придобијем вашем часопису што више одличних британских писаца.

Не може се, наравно, претпоставити, да би два покрета који припадају разним земљама. и који расправљају све могуће предмете иностране и домаће политике, у сваком случају и у свему ишли напоредо. Али се лако можемо сложити у томе да идемо за истим основним циљевима: да, остајући верни добрим традицијама прошлости и одлучни да не жртвујемо ништа од вредности и наследству које нам је од отада, остало, тражимо нов и трајнији поредак ствари, основан на широј узајамној сношљивости него онај што га, је CTBOрила, ера национализма, За време великога, сукоба, било је потребно да се једнако наглашују народни циљеви, Но пре свега из разлога, које су често превиђали на Западу, а можда никад и не узимали у обзир на Истоку — а то је, што се наш прави циљ, здрав и уредан интернационализам, може једино тако постићи ако се вештачки створене и из разних несродних елемената састављене династичке државе прошлости прекроје и преобразе на темељу задовољеног национализма. “Данас кад је више мање потпуно ослобођење свих утњетаних раса европских створило овакав темељ (једино Ирска, остаје још сасвим нерешен и како се чини нерешљив проблем; сва остала, расна. питања у Европи сведена, су од проблема нацијоналне егзистенције и слободе на степен питања, чисто пограничног уређења или тражења, таранција за мањине), остаје да ми, добивши Место за зидање, подигнемо зграду онакву каква треба да Је:

Ако дакле стављам Лигу Народа као прву тачку свакот конотруктивног програма, претпостављајући да ће сваки покрет нових политичких идеја — и у Југославији исто као у Британији — пристати уз ово и наћи да је то оно за чим он иде, не треба ипак ни За часак помислити, да можда мени ова постојећа Лита Народа. изгледа савршена творевина, Њене су слабе стране и сувише очитледне; но ја се усуђујем тврдити, да Основни Закон (Ковенант), ако се поштено и искрено примени, садржи у себи потребно оруђе за ревизију. Французи, са својом познатом логиком, открили су врло

8