Nova Evropa

место постављена, је »народна управа« из самих сељака, вероватно свуда идентична са управом месне ортанизације Сељачке странке. Пут и начин на који се у тим приликама поступало био је више мање свуда исти, дакле предвиђен организацијом за случај кад наступи: Обично се прво ударило на оружничку постају, па се онда, суспендовала власт у општини, а затим хтело прећи на власт у котару. Народни сељачки одбори преузимали су власт и уредовали »редовним путем«, издавали су признанице на оно што би примили од разрешене општинске управе, и писали записнике; чак су издавали пасоше (путнице или »потврде«) појединим лицима, да могу отпутовати из општине, потписане својеручно од свих нових општинара.“) Цео начин преузимања власти често је врло наиван, и показује »бунтовнике« или неискусне у оваком послу или врло помирљиве. У месту Тополовцу, например, народни одбор, пошто је преузео ошштину у своје руке и саставио записник о преузећу, додао је на крају: »Препис записника има се доставити котарској области у Сиску«! У самим одборима седеле су многе добричине сељаци, који су се трудили колико је до њих стајало да покрету даду питомији изглед. Ратоборни и крвожедни били су највише агитатори, »болшевици«, тојест бољшевички дилетанти — бивши војни заробљеници у Русији, који се прозвали »синови ЈЊенинови« и који проповедају да »нема револуције без крви«; затим војни дезертери; стари аустријски жбири и пљачкаши, и бивши војници познати из рантцих немира под именом »зелени кадар« —, и поједини сељаци, који су, уосталом, увек први ишчезавали на глас да долази војска. Везу између општина и појединих група одржавали су »тласници на коњу«, предвиђени организацијом Сељачке странке.

Да ли је било утицаја споља (од стране антидржавних и велеиздајничких елемената у емиграцији, и преко њих туђинских и непријатељских), то ће истрага показати. Вероватно је, да се и овај утицај, ако га је било, ограничава на везе и додире који иначе евентуално постоје између вођства Сељачке странке и иноземства.

IV.

15. септембра, кад су немири углавном били утишани или угушени, издао је г. бан проглас »СОтановништву беловарско-криже-

# Ево како изгледа такав један „пасош“:

„Потврда i ан ои издаје се ова потврда да може смјеста ив опћине Авај отпутовати мирним путем. Нека се не смета и нека га се пропусти,

1. „29: рујна 19205 · (Следују својеручни потписи 10 општинара) (Печат општинског поглаварства)

У овом случају издата је путница једном полицијском комесару, који је био ухваћен и од народа осуђен на смрт, па у тренутку кад се мислило да долази војска од „народног савета“ протежиран, да би се и он касније, ако би ватребало, ваузво ва своје протекторе.

85