Nova Evropa

vreme rada plebiscitne komisije i spremanja samoga plebiscita u austrijsko} zoni B, osobito u Celovcu, ceo život bio tri, četir i pet puta. jeftiniji nedo u Jugoslaviji. Pobedjena Austrija, uprkos teškim obavezama koje joj nameće Senžermenski Ugovor, toliko se konsolidovala da može da daje hranu i stanove i cipele, i skoro sve što je za život potrebno, po istu cenu austrijskih kruna, što se kod nas pobedilaca plaća južnoslovenskim krunama, i jOŠ jeftinije, Taj na prvi pogled čisto materijalistički moment potiče, naravno, iz prvobitnih političkih i moralnih prilika u obema zemljama, i njih je pre svega osećao, ma i nesvesno ili polusvesno, onaj prosečni koruški „nemškutar“ i „omahljivac“ kad je predavao svoj glas, A kad bismo ispitivali, tačku po tačku, uzroke koji su doveli do ove razlike u privrednom pogledu i do one fatalne činjenice, došli bismo pouzdano do pravog krivca i Vinovnika za sve što se dogadja danas u našoj zemlji, On je odgovoran za koruški rezultat kao i za svaki drugi gubitak narodni i državni, i za svaki zastoj i nazadak koji su neposredni uzroci tim gubicima, Taj je krivac lokalna ekskluzivnost pokrajina koje neće da se podrede jednoj jedinstvenoj državnoj ideji, i krivo shvaćeni državni centralizam koji ne vodi ozbiljna račana o slobodama i potrebama pokrajina i pojedinih narodnih delova, =6.

b) Akademska omladina i politika.

(Povodom našeg članba „Ahademsha omladina i stranačha politiba“, a 1. broju „Nove Evrope“, primili smo iz ahademshih hrugova dopise boje dole saopšfavamo. U vezi s predmetom drušog dopisd, napominjemo, da smo mi u našem članbu naročito naglasili, da podafbe o političhbom grupisanju naše abhademshe omladine u Zagrebu i Beogradu donosimo onabo babo su ih predstavnici pojedinih grupa i bhlubova dali Dru. Setonu-Watsonu, jer nije na nama, naravno, da proveraVamo istinitost reči ahademsbih gradjana. Dosta zlo, aho su oni zloupotrebili prilibu i ogrešili se o svoj ahademshi ugled. U tom slučaju, stvar je celobupnog studenfstua da, u inferesu svog neohTnjenog ugleda, obračunaju sa njima.)

1, Naši abademci u Pragu.

Prag je nesumnjivo najači centar naših studenata na strani, Ima u njemu oko tisućuipetstotina akademaca iz svih krajeva Jugoslavije, Tu su na okupu, i onaj koji je podnio sve podvige srpske vojske — do konačne pobede — zajedno s južnoslovenskim dobrovoljcem, i onaj koji je u austrijskim tamnicama čekao, čekao... zajedno s onim koji je bio zarobljen u Rusiji i dalekoj Sibiriji; tu je onaj koji je prešao duševnu Golgotu svih austrijskih frontova, zajedno s onim mladjim drugovima koji su u kolosalnoj tragediji prošlih dana (kod kuće i u školi) izgradjivali svoju novu, ideologiju, I ovaj poslednji, mlad čovek nove generacije, odbacio je većinom romanticizam, i opredelio se ili na skrajnje levo ili je ostao u ovom političkom džumbusu današnjih dana neopredeljen, čekajući zacelo svež snažan val, koji će ga poneti ili izneti, I jedna je vrlina tih mladjih i naj-

147

1"