Nova Evropa

mladjih naših akademaca u Pradu (а možda i kod kuće), što se znaju snažno odupirati žestokoj fermentaciji našega rasnog političkog milijea, To nije tako lako.

Ali, inače, u Prašu su u većini preratni studenti: Ljudi koji žele da što pre svrše, „Što pre svršiti' tumači činjenicu, da u Pradu, sem „Udruženja komunističke omladine Jugoslavije“, političkih udruženja ni nema,Mala klerikalna grupa oko „Kreka“ voli isticati, kako joj je Slavni rad kulturno-ekonomski; uostalom, njih je tako malo, da im je i značenje minimalno, Komunističko udruženje ima takodjer malo članova {oko 60 osoba, ne računajući Bu g are, koji su takodjer u udruženju), ali ima tim više gostova-simpatizera, Pače, kod osnutka ovog udruženja pokazao se medju našom celokupnom omladinom toliki interes, da u osrednjoj dvorani „Radničke Akademije“ naprosto nije bilo mesta.

Kao neutralno i nepolitičko udruženje opstoji „pugoslavija“, kojoj pripadaju gotovo svi akademci, Društvo drži knjižnicu sa Žifaonicom, sem toga kulturne sednice; priredjuje javne akademije, i reprezentira uopšte u svima naročitim zgodama pred češkom javnošću prašku južnoslovensku omladinu, Neko vreme morao je biti svaki akademac članom ovog društva, ako je reflektirao na hranu u menzi,

Medju praškom akademskom omladinom naročito je cenjeno i uvažavano društvo „Skerlić“ (Radena), koje vodi nekoliko nadarenih i ambicijoznih omladinaca iz Herceg-Bosne, Društvo ima u prvom redu kulturnu tendenciju, te je konstituisano u različite sekcije, koje rade s velikim uspehom, Karakteristično je, da u ovom udruženju ima i nekoliko izvršnih članova komunističkog udruženja. Ali, dovoditi radikalno stanovište „Skerlića' u socijalnim pitanjima u vezu s političkim gSledištem komunista, bilo bi očito pošrešno, Brojem izvršnih članova, nažalost, ne može ni ono da se pohvali, — Društvo apstinenata ima vrlo malo članova {oko 15); pače od mnogo naših ženskinja jedva se po koja nalazi u njemu. — „Kulturni klub Delo“ deluje samo utoliko, što ima u prostorijama menze uz ostale ploče i svoju firmu, — Staleške organizacije medicinara, tehničara, adronoma 16, d, postoje takodjer, ali pravog rada u njima nema.

A sad, imamo da konstatujemo jednu nemilu činjenicu: Naši su akademci uopšte, a praški napose, ekonomski u jednom nemogućem položaju. Njihovo provlačenje kroz život je jedna socijalna bruka, Nikakav separatizam, već prosto ekonomska strana studentskog problema prisilila je praške omladince, da se ekonomski organizuju — po provincijama. Srbijanci su to poslednji proveli, jer imaju najveće stipendije, Ponavljam, ovo bejaše ekonomska sila, a nikakva politička tendencija, Naredjeno je, da svaki studenat ima biti članom svoje ekonomske organizacije, A da bude apsurd još veći, mora da plaća još i članarinu. Pronadjoše, da je tako potrebno sve dotle dok se ne uredi studentsko pitanje, koje je obećao rešiti sadanji ministar prosvete, baveći se krajem juna na svesokolskom sletu u Pragu, |

Iz sveša se vidi, da su naši akademci u Pragu većim delom prema političkim partijama u domovini nevezani, a može se reći, da su skoro svi, i kad nisu komuniste, na mnogo naprednijim stfanovištima. nedo naše stranke kod kuće, osobito s pogledom na narodno i državno jedinstvo.

148