Nova Evropa

од времена проглашења рата Италије Аустро-Угарској, — он се опет налази у опасности да нам га отму, и то напросто зато што репрезентује веома велики материјални иметак: главна зграда, с осталих једанаест кућа у Риму, носи годишњи приход од преко сто тисућа лира, док вредносни папири садрже предратни иметак од милијуна, Заводу светојеронимском наменили су били, још у прошлом столећу, први наши људи — Штросмајер, Рачки, Даничић, Јагић — знатну улогу у југословенској култури. Данас уједињени народ мора прионути око тога удруженом снагом, Биће, стога, данас од нарочитога интереса, да се каже неколико речи о његовој прошлости, јер се из ње најбоље види, и тко има право на то благо, и коју би задаћу овај наш завод имао вршити већ у скорој будућности.

L

Порекло завода Светог Јеронима сеже у врло далеку старину, чак у ХШ столеће, Некадашња ходочашћа хришћана у Свету Земљу бише замењена, после коначне пропасти Свете Земље за хришћанство, ходочашћима на гроб Светог Петра у Риму. Такови су ходочасници (хаџије) оснивали хоспиције (гостињцеј), са задатком да примају своје сународнике, и да их за време њиховога боравка у Риму угосте. Бројна ходочашћења Хрвата овековечио је Данте у својој „Божанској Комедији" („Парадизо“ ХХХТ, 103), што је доказом да су зацело већ и пре њега постојала ходочашћења у Рим ина света места по Италији, Турска најезда на Балкан учинила је, да су многи наши људи тражили и нашли заклона у Италији, и то највише у Риму. Постоје потпуно сигурни историјски подаци, да се у старом римском „Вогбо Месећло“ налазила насеобина Хрвата, са задатком какав су имале и сличне организације осталих већих народа који још и данас испуњају једну знамениту улогу. Немци, например, имали су у Риму институт „Запа Мапа dell' Anima“, i „Santa Maria della PietA in Campo Santo“ (a. sa Hmwusosewmme), „San Giacomo degli Spagnuoli" Gao je sa IInamome m Macrmnjanne, „San Antonio de' Portoghezi" sa Ilopryrame, „San Luigi de' Francesi" за Французе; и т, д.

Хрватски дошљаци покуповали су ненасељено земљиште између „Castel S. Апвбећо" и Креше, обрађујући тле и садећи винограде, У каснија времена развио се ту бујан градски живот, па су настале данашње улице Ripetta, Grottino, Schiavonia, a Vicolo degli Schiavoni, kojax HasHBHM јасно говоре о некадашњим њиховим насељеницима и власницима поседа. Папа Никола М, булом од 21. априла 1453, дао је Хрватима црквицу Свете Марине, и допустио им, да смију основати уређени хоспиц. Они су црквицу Свете Марине поправили и прекрстили су је у Светог Јеронима, јер се већ у то доба чврсто веровало да је Свети Јероним био родом или из Далмације или из Међимурја (Стридон, Штриговој, да је дакле народни светац. Већ тада су стизали тој братовштини обилни дарови и легати из свију крајева гдје су становали Хрвати, тако да су ови приноси најбољим документом, како је овај хоспиц код

130