Nova Evropa

Ja: Jest, ima i slova koja su Ćirilici i latinici zajednička, ali imaju različna značenja : B, C, H, P, Što ćete na to reći?

Gospodin Pera: Reći ću, da nema važnosti izgovor već forma,

Ja: Reći ćete, da nema važnosti forma već izgovor,

Gospodin Pera: Što želite time uopće reći?

Ja: Želim Vam reći, da je važniji sporazum od forme, Jer dledajte, kako je krasna ova pločica s engleskim allabetom, na njoj nema nijednog diakritičkog znaka koje poznaju i latinica i ćirilica i staroslovenski,

Gospodin Pera: To je dakle najsavršenija latinica,

Ja: Ali je nezgoda u izgovoru ! Englesko pismo ima 26 slova, za 2 više od rimskog, jer ima J i Ху, а Које зе slovo izgovara kao u našoj laiinici ?

Gospodin Pera: Gotovo nijedno.

Ja: Dale, je li englesko pismo isto što i rimsko, ili: pišu li Englezi latinicom ?

Gospodin Pera: Pišu,

Ja: Pišu li Hrvati latinicom ? Reći ćete da pišu, no ne pišu, Netko od nas ne piše latinicom, Ili Englezi, ili mi. Ako se heir čita kao er, onda se može i ćirilsko P čitati kao latinsko p ; ako se cheese čita čiz, onda možemo i B čitati kao v; ili želite li još primjera, naprimjer We dnesday,psychology, itd,, gdje jedva tri slova imaju zvuk kao u rimskom govoru ?

Gospodin Pera: To je najbolji dokaz, kako je latinica nesavršeno pismo, jer morate da sebi pomažete obratnim i izvrnutim čitanjem slova, dometanjem diakritičkih znakova, kombinovanjem od dva-tri slova za jedan glas, dok svega toga u ćirilici nema.

Ja: Na primjer u ruskoj ćirilici 0 :

Gospodin Pera: Mi smo govorili samo o srpskoj ćirilici, . Ja: Ali isto tako i samo o hrvatskoj latinici Gospodin Pera: Ako Englezi pišu latinicom, onda Vaše pismo nije latinica ,..

Ja: To sam želio da čujem. Jest, onda ovo nije latinica, kao što ni ćirilica nije grčko pismo. Narodno je pismo nastalo, postalo, i jedno i drugo, i ne trebamo sve ove tablice i uporedjenja, i sve оуе beneventanske rasprave, Radi se o sporazumu, zar ne ?

Gospodin Pera: Dakle da se sporazumimo,

Ja: Ima samo tri slova, koja ima ćirilica a kojih nikako ne poznaje rimsko pismo ,..

Gospodin Pera: Vi opet na svoje! Htjeli biste da uvedemo svi samo Vašu latinicu,

Ја: IH da izumimo novo pismo ? Da srušimo rad Husov, Сајех, Vukov, pa da izmislimo nove kvake na grčko ili na rimsko pismo, ili da sasvim iznova počnemo, pa da naprosto prisvojimo ma pr. arapsko pismo ? ; |

Gospodin Pera: Ili da primimo muslimanicu ili islamicu mjesto ćirilice i latinice ? To bi bio dakle rezultat naše debate?”

142