Nova Evropa

Ja: Ako se odista radi o tri slova, bolje je da se za ta tri slova ne pobijemo, već da zaista prihvatimo muslimanicu, Niste li vidjeli neki dan, kad smo bili u Beču na Fleischmarkt u gostionu »Balkan«, kojoj je na jednoj — čini mi se desnoj — tabli natpis u hrvatskoj latinici, a na drugoj u srpskoj ćirilici, a nad vratima visi golema pločetina u muslimanici,..

Gospodin Pera: Ili u islamici,

Ja: Morali bismo se dakle samo složiti kako da nazivljemo to ireće naše pismo, Vi ste za islamicu, a ja za muslimanicu, | Gospodin Pera: Islamica je bolji naziv jer je kraći,

Ja: Muslimanica preciznije izriče smisao,

Gospodin Pera: Svakako je islamica Бојл паду...

Ja: Nema sumnje da muhamedanica ne valja, ali ja sam voljan pristati i na muhamedanicu, samo da ne bude ni po mom ni po Vašem, J Gospodin Pera: Vi ste voljni pristati i na sanskrit i na gruzinsko pismo, samo da ne bude po mom...

Ja: Vi ste voljni i meksikansko pismo prihvatiti, kojim se piše na svitnjaku, samo da ne pristanete na moja iri slova „..

Gospodin Pera: Ali, gospodine moj, zar n» vidite, da nas slušaju gospoda „,, ;

Obazreh se, Oko nas stajali su stručnjaci, koji bijahu došli na prethodni dogovor, kako da se stvar latinice i ćirilice iznese pred kongres jugoslovenskih književnika, Bili su pokisli, jer se napolju spustila medjutim kiša, ali u očima su im sjale suze radosnice ; nijemo su nas promatrali kako mašemo s našim skrižaljkama, i osjetio sam, kako su zahvalni što se nismo potukli,..

U taj čas pričini se odličnom predsjedniku etimološkog društva podesna prilika, da nas svakoga napose zagrli i poljubi u čelo, i da prozbori ove riječi pune mira, ljubavi, i blagoslova :

— Gospodo! Vaša rasprava, iako je nisam od početka čuo, otkrila nam je dragocjenu istinu, da se o ovoj temi daje raspravljati nekoliko lsuća godina. A mi smo mislili večeras svršiti potrebne predradnje, Vaša nam učena debata olkriva ponor, jaz, provaliju, u koje ćemo tek zapasti kad pristupimo rješavanju druge kongresne tačke ; o pravopisu, a ne usudjujem se pravo ni da pomislim па vratolomnu debatu kongresa jugoslavenskih, ili jugoslovenskih, ili južnoslovenskih, ili južnoslavjanskih, ili kako hoćete, književnika o interpunkciji, pa o arhaizmima u našem jeziku, pa o ukinuću riječce »bar«, »barem«, o uvedenju riječi »dajbudi«, o ukinuću riječi

»razma«, »sem«, itd, — golem nas posao čeka, gospodo „., I okrenuvši se prema ostalim naučnjacima — bilo ih je svega trojica — kliknu im:

— Gospodo ! Jesmo li za muslimanicuili zaislamicu? Iza jedne goleme skrižaljke od debelog papira diže se cinično lice jednog omladinca, maturanta u najboljem slučaju, koji reče :

143