Nova Evropa

Разумљиво је, да и ово дели и цепа омладину, онемогућујући међусобно разумевање и заједничку акцију. -

А шта тек да се каже о странчарству код данашње омладине! То је фактор који свакако највише раздваја, и који уједно највише и компромитује омладину. Страственост, тврдоглавост, и интолеранција у политици, то је мана целог нашег народа, па стога и омладине. Нико не може бити против политичког опредељивања омладине у начелу. Оно је потребно, јер то тражи живот народа, државе и друштва. Али овака, »опредељеност«, каква данас влада, у омладини, само шкоди и омета сваку корисну акдију. Велики део омладинаца прихвата, брзо, и без потребне претходне спреме, коју било политичку страначку идеологију; кад се једном определио, престаје за њ свако размишљање, и он тврдоглаво иде путем којим је пошао ма какав тај пут био: све што је изван његове странке, све је то непријатељско и ништа друго. Отуда пружају академичарске скупштине онаке жалосне слике свађе, тероризовања и изазивања, па понекад чак и тучњаве. Секташки фанатизам и политичка незрелост, место здравог ентузијазма и схватања начела, покреће строј већине ђачких политичких клубова. Омладинске скупштине дају одличних примера, како се један тип може дуго да одржи на површини, само ако зна дематогијом да искористи сервилност масе. Овако цепање на, странке криво је што се све више омладинаца издваја, и затвара очи пред свим што се догађа. Тако свака акција омладине бива све слабија, па су већином манифестације и демонстрације данас и аранжиране од фактора изван омладине: из страначких генералних штабова, а преко неких експозитура међу омладином, упаљује се барут и диригира, акцијом. Тим штабовима није стало до тога, да привуку себи и политички одгоје омладину у извесном политичком смеру, него да моментано имају стафажу и слепе присталице, те да могу регистровати по својим новинама, како је сва »свесна«, »напредна«, и богана каква све омладина уз њих. Посао се, дакле, удешава, чисто по интересу странке, што је нов извор огорчења, код противника и узрок свађи.

И сталешка ђачка питања, третирају се, исто тако, само са страначког гледишта. Један мали пример. На. једној скупштини загребачког свеучилишта, Г. ректор говори о зидању Академског Студентског Дома, по прашком узору, и тражи да се одмах бира, радни одбор, наглашујући како Чеси оваке ствари брзо раде. Председник скупштине, партијски опредељен, одговара да се одбор неможе бирати одмах, јер се треба о том споравумети (мисли, наравно, на поједине политичке клубове), те предлаже да, се изабере привремени одбор, ит. д. ит. д. Неколико колега, сместа, напушта скупштину, и тако је интерес за градњу Дома, већ на самом почетку, поткопан; у ствари, ни данас још нема сталног одбора, нити ико мисли озбиљно о градњи Дома »на прашки начин«.

Ето вам неколико разлога, због којих омладина не постоји »као такова«. Није то све. Колико има још разлога, који леже изван

215