Nova Evropa

ова Европа

Кпрба Ц, Вгој 12. 11, jula, 1921

O yMopy.

Умор и илузија иду заједно. Како сната опада, како се у организму нагомилавају »твари умора«, тако уображење расте. Сасвим је природно дакле да је обоје нераздељиво, јер је само ефект двојак, а промена у суштини једна, Али треба разликовати уображење, уображљивост, и моћ уображавања! Моћ уображавања, је способност да се нешто уобрави, — моћ бег морања, по властитом избору. Уображљивост је уображавање без краја и конца, стално, са поводом и без повода, у једном правцу или у супротном, подједнако јако или подједнако слабо. Уображавање умора је илузија, уображљивост која нема везе са, објективношћу и истином.

Код умора је, уопште, померен одношај узрока и последице, изазива и одговора. Ове и свашта раздражује, јер је раздражљивост повећана а отпор умањен. Неке доње степенице, постепене осетљивости нема, — све је, и одмах је, чиста осетљивост. Реакција, је деформисана, трајање неурачунљиво, облик развоја ненормалан. Умор носи илузију, која. умор храни, јер троши опет снагу, а обоје су т. вв. везане појаве, и изазивајући једна другу окрећу се без прекида у једном завитланом и сигурном колу, као у будном сну.

(Свеједно је да ли је у питању појединац, или гомила. Једна маса, тесно збијена и одвојена од свега другога, у сталном контакту, нераздвојна, склупчана, међусобно измешана, даје сама по себи један особит случај збирнога бића, које је" другачије од нормалног, Налазе ли се појединци, саставни делови гомиле, у стадију умора, онда удаљење од нормале расте према квадрату одстојања. Нуе свеједно, какав је положај једне такове групе, т. ј. да ли је она Н. пр. маловарошка чаршија, или једно литерарно друштво, или једна уставотворна скупштина. И није свеједно о каковим се моралним и интелектуалним својствима делова ради. А најглавније је, какав је одношај између потражње активитета и снаге, и постојећег кадра снаге.

Докле се умор и одмор одмењују, све је природно и физвијолошки. Но има разних уморних стања. Ако регресиван процес одмора (или иначе неке терапије) не може више да поврати првобитну функцију, онда, је то дегенерација. Ако одмор — као фаза живљења. — не занови потпуно истрошена, својства, онда се умор продужује и појачава. И т. д. Ретулисање наизменичног деловања.

441