Nova Evropa

културан, будан — будан да изабере везе, да их сачува, одржи И развија, то је главно. Наш Црвени Крст се мора сматрати радом којим ми југословени суделујемо активно у једној интернацијоналној, човечанској акдији.

Рад друштва. Црвеног Крста има и код нас да се што боље прилагоди потребама и приликама времена, простора, и нас самих. "Греба у прилагођивању Црвенога Крста разликовати двоје. Једно је прилагођење опште, — оно се извршава или се већ извршило код других, већих и напреднијих народа; ту имамо да уочимо што је битно и што је главно, и да се угледамо. А друго је специфична, акомодација, наша, и само наша. Да то укратко рашчланимо и прикакемо. Након ратова настаје привидна излишност Црвенога Крста. треба помагати рањенике а ратовати нико неће. Од т. зв. елеменгарних несрећа засад апстрахујемо (поплаве, земљотреси, глад, TT). Tla mrra, na palm makme lipBeHm Rpcr? Да се спрема за рат у будућности, или да нађе нешто боље и лепше, да покушава и да спрећава. уопће рат; Не дипломатски и са изигравањем нота, него акцијом интернацијоналне узајамности и упознавања, од сталежа до сталежа, од поколења до поколења. Осим тога, изграђивањем нормалније и здравије личности појединаца у друштву. Најпосле, употребом и неким новим образовањем нараштаја, омладине и деце, да. постану људскији и бољи од генерација својих ратоборних отаца. Речју, да црвена боја: Црвенога. Крста не значи више просуту људску крв улудо! Речена акомодација је општа, и ми немамо ни снаге ни права да будемо изузетак, Пита. се, што је акомодација наша, и само нашаг Она се састоји у форми организације. Друштво има да буде једно, али само толико колико не смета регијоналној и провинцијалној депентрализацији, регијоналној и провинцијоналној самоуправи и слободи акције. Централно друштво је управо само један сабор изасланика“ друштава. покрајинских, или обласних. На томе сабору се имају установити основне црте кретања, поставити главни правци, дати идеје, објавити извештаји мањих центара, саслушати реферати делегата са Интернацијоналне Лиге итд. А рад и извођење рада мора ићи самостално и слободно по друштвима, покрајина или области, — хоћемо да кажемо: једно једино друштво Црвеног Крста за целу Југославију, то би био апсурд; има да се начини паметна, комбинација федералистичког уређења, тако да се одржи у свежој активности и у главном и једном правцу све, и да се не ослаби и не поломи ништа. Речју, Југословенски Црвени Крст има да се резолутно и без околишења ослободи и реши целог баласта прошлости, било чије то је сасвим свеједно. Код јасних начела треба и пулпа слобода кретања. Прошлост црвених крстова има да се мат силом изолује и баци настрану. | si.

Изоловање има да се изврши и у погледу материјала и у погледу персонала. Дакле, пре свега сметње настрану, да може идеална, снага да развије. | :

Најпосле, рецимо још да верујемо, да ће једна широка акција, а енергично вођење, пребродити све тешкоће од данас. Ради сео нечем у смислу опће користи, у смислу установе човечанске и ин-

47