Nova Evropa

тернацијоналне, о нечему сасвим простом, јединственом, и јасном. Ми не можемо да се деградујемо на, једну инфериорну и нецивилизовану гомилу, која још није зрела да буде слободна, и самостална. Ми не можемо да се лишавамо једног великог и јаког оружја нашег опстанка.

41.

Ekonomski pregled. Dionička društva, i novi zakon o faksama,

Na osnovu člana 10, privremenog »zakona o državnoj frošarini, taksama i pristojbama«, tarifni broj 10 »хаКопа о #аКзата Кгајеvine Srbije« {od 30, marta 1911), dopunjen je i povišen, — kao i drugi odredjeni tarifni brojevi istoga zakona, — te je u toj novoj redakciji proširen na cjelokupnu teritoriju naše kraljevine, Saobrazno članu 25, istoga zakona, on je dobio obaveznu silu 1, septembra 1921. Prema tome, a u savršenom pomanjkanju naredjenja da ustanove ovoda zakona djeluju i unatrag (retroaktivno), ima se smatrati, da za pristojbe {takse) koje su imale biti plaćene prije 1, septembra 1921 važe još uvijek ustanove zakona o faksama kraljevine Srbije, za ono današnje državno područje, na kojemu ovaj zakon važi, {a ustanove zakona o pristojbama za ona današnja državna područija, na kojima ovi zakoni važe), te da se nove fakse, odredjene navedenim privremenim zakonom o faksama od 27, juna 1921 imadu primijeniti samo na one faksene predmete koji nastaju dneva 1. septembra 1921 i kasnije,

Spomenuti privremeni zakon od 27, juna 1921 bio je, u smislu člana 130 Ustava, sproveden Zakonodavnom Odboru na pregled, koji ima da riješi, da li taj zakon ostaje u važnosti bez izmjena, ili se mijenja, ili se sasvim ukida, {Vidi spisak ovih zakona, u »Službenim Novinama« br, 195. od 3. septembra 1921, I Odsjek, br, 40,). Na sjednici zakonodavnog odbora od 25, novembra 1921 bio je taj privremeni zakon primljen u cijelosti (vidi »Riječ« br, 267, od 1921 ; u »Službenim Novinama« nije još obnarodovan zapisnik te sjednice), Dogodilo se je, medjutim, da je Generalna Direkcija posrednih poreza, svojim riješenjem od 10, novembra 1921 [broj 17163/1921) пагед а, да se taksene stope, označene u članu 10. privremenog »zakona o državnoj trošarini, taksama i pristojbama «, imadu primijeniti i na one dioničke glavnice koje su uplaćene prije 1, septembra 1921, dakle za trajanja staroga zakona, tojest, u našem slučaju, za trajanja zakona o pristojbama od godine 1883 {svakako bez uporabe globe, označene u fački 16, člana 7, taksenog i pristojbinskog pravilnika, ako bi obvezanici ovdje dioničarska društva, uplatili otpadajuču pristojbu u roku od 15 dana od dana kad odnosni oglas bude oglašen u »Nar, Novinama«).

Iz ovoga se svega razabire, da je Generalna Direkcija posrednih poreza izvršila pravo izmjene spomenutog рпугетепоб

48