Nova Evropa

На први поглед, ово изгледа врло просто; међутим, проблеме је ипак. много тежи него што изгледа. Да би се данашња фактична. вредност новца стабилизирала, потребно је увести равнотежу у буџету, оптерећујући све обвезнике подједнако. Политика, се има излучити из ових сфера. Разуме се, да, се и најрацијоналнијим радом све не може постићи преконоћ, већ се мора имати устрајности и стрпљења; али треба што пре почети радити на санирању овога: стања, и то другим путем а не уредбама, које не решавају ништа. а дају изглед појединим установама, да раде и да има оправдања 82. њихов опстанак п за силне издатке за њихово издржавање.

Д. Д. Живаљевић.

Просветни преглед. Висока Џедагошка Школа.

У Хрватској и Славонији одавна постоје више пучке школе, и мада су у новије вријеме неке претворене у ниже реалне гимназије, нема сумње, да се тим правцем неће ићи даље, јер за наша мала. мјеста и варошице важнија, је виша пучка него средњошколска, настава. А то ће вриједити и за остале покрајине Југославије, било у њима данас већ пучких школа, или не било.

За вишу пучку наставу одувијек се слабо бринуло. Учитељи нижих пучких школа, могли су, ако су хтјели, приватно учити и правити непит за наставнике виших пучких школа. Узалуд је упозоравана, влада, да то приватно стечено знање није право знање. она, се није мицала, те је тако читав један важан дио школства, био повјерен аутодидактима, међу којима бијаше дакако и врло вриједних наставника. Али још је горе, што ни аутодидакта није било, па зато има и данас виших пучких школа, где у читаву збору само по један или два члана имаду уопће квалификацију. То је зло. а зло добра. донијети не може. Зато је коначно у Загребу створена. Виша Педагошка Школа, која је прве своје апсолвенте иза двогодишњег течаја у јесен године 1921 послала у живот. Та је школа. провиворна, значаја, а Законодавни одбор има да је сада учини дефинитивном и претвори потпуно у Високу педагошку школу. Олушачи те школе, изнијели су тим поводом на јавност ову своју резолуцију:

1. Школа има да се подигне на ступањ Високе Педагошке Школе, и да се њен ранг изједначи у свим правима са рангом факултета на универзи.

2. Тражимо, да се педагогија са својим помоћним наукама учини темељном дисциплином. Да се то узмогне постићи, тражимо, посебне вјежбаонице високе педагошке школе за практичну педагогију, те лабораториј за експерименталну педопсихологију.

3. Захтијевамо, да школа добије свој стални професорски збор састављен од признатих стручњака.

52