Nova Evropa

iz jednog komada i koga treba u celini shvatiti, U naknadu zato, on vrlo pažljivo i dosta umešno biografiše, kronologiše, i bibliograliše Dostojevskog, Taj posao, iako naravno nije od primordijalne važnosti, ipak je vrlo koristan, Stoga je knjiga G, Prohaske, i ovaka kaka je, važna i interesantna, u tome je njena pozitivna vrednost, i to čini da mi, kraj svih njenih velikih mana i nedostataka, ostajemo zahvalni vrednom, i obrazovanom, njenu piscu, Posle nje, u Beogradu i Zagrebu počeće se, verovalno, intenzivnije i sa većim intferesom da radi na proučavanju duha i dela besmrinog »pesnika Golgote«, pa će {aj rad onda biti i krunisan jednim definitivnijim jugoslovenskim delom o Dostojevskom, -

E. Zaharov.

Politički pregled. Врангел спрема нову акцију2

Лондонски »Рапу Нетаја« доноси да, према вијести из руоких монархистичких кругова у Италији, генерал Врантел у заповиједи изданој својој војсци наглашује хитну потребу да се поново иступи противу званичне Русије. План је, каже, израдио Врантелов штаб, и имали би се, у ту сврху, употребити одјели руске војске размјештени по Бугарској и по Југославији, који би дошли у офанзиву преко Румуније на Украјину. Подједнако имало би се извршити искрцавање трупа у Одеси и Новоросијску (тј. оних лука преко којих сада шаље Америка животне намирнице и друге продукте за гладне у Русији). Преносећи ове вијести, француски лист »Оегтеге Nouvelle« иронизира, невјеројатност њихову. Међутим, ствар није баш тако невјеројатна, јер се о свему овоме говори и код нас, и потврђују се гласови, у вези с доласком тенерала, Врантела у Београд, да су са. Врангелом и сви његови сарадници, чланови нацијоналног комитета, »росијских« војних агената, бивши адмирали-кнезови, итд., који су сви допутовали из Париза, Софије, Берлина. Како је у исто време одржан у Београду и састанак Мале Антанте ради састава, програма. рада на Ђеновској Конференци, није немогућно да је и на њему било ријечи о Врангеловој поновној акцији, те ако доведемо све ове вијести у међусобну везу, нагађања, »Ра у Негајд«-а могла би бити и тачна и крај свег одрицања министра данашњих Југословенских вањских посала.

Главним фактором у цијелој тој евентуалној новој политичкој комедији имала би бити Румунија, која, се боји да би Русија у Бенови могла да тражи повратак Бесарабије. А руски »нацијонајисти« дали би јој поново, као награду за њену помоћ, тај „дио Русије! Ову работу руске емиграције, ако постоји као што има изгледа, можемо само да пожалимо; старци су постали — децом, па хоће још увијек да, се забаве играјући војске.... Остали чланови Мале Антанте сурађују, вјеројатно, из осећаја солидарности; али бисмо им препоручили, да, добро размисле и одговоре прво себи на, питање:

317.