Nova Evropa

ли се, дакле, домаћа валута нагло за каквих 100%, онда то значи да импортирана роба долази за половину јефтиније него што је досад долазила, дочим продукцијони трошкови, а према томе и цене домаћој роби, остају у прво време исте; маколика ту била сада увозна царина, она никад није у стању да заштити домаћу продукцију, у време кад ова ту заштиту најиздашније треба.

Јасно је, према томе, да осцилације једне валуте, и према доле као и према горе, неповољно утичу на добар део привреде једног народа, па су у стању и да произведу једну тешку економску кризу. Док пад валуте у прво време форсира. извоз, и повољно делује на интензивност продукције, поправак валуте, кад наступи, онемогућује екеспорт, и производи кризу. Тако су данас већ и најшире масе уверене, да знатан и нагли п0правак једне валуте лоше утиче на продукцију, баш као што је свако уверен и да се опћи ниво цена никад више неће снизити на предратну базу, па је према томе немогуће и валуту довести на предратно стање. Зато 66, напокон, данас више и не иде толико затим, да се валута знатно поправи, него да се спречи даљи пад, или још боље, да се стабилизира, те онемогуће даље нагле осциладије, било према горе било према, доле.

Стабилизација валуте је парола код свих народа, који пате услед несталности валуте, и који са зебњом у срцу прате барометар У Цириху, Амстердаму, или Њујорку, страхујући да све њихове калкулације могу преконоћ пропасти. Несигурност која влада на девизном тржишту онемогућује макакву тачну калкуладију, а без тачне калкулације немогуће је стварати тачне закључке. Зато је данас опшћи захтев, да се дође до стабилизације свих валута, и то је главни проблем; а сама база. стабилизације споредна, је ствар.

После овог опћег разлагања, ред нам је да узмемо У обзир наше посебне прилике, у првом реду нашу моментану привредну и финансијалну ситуадију. Утолико пре, што је данас, у данима изванредних осциладија наше валуте, проблем њене стабилизације актуелнији него икад досада. -

Данас, након четири године валутне анархије, крајње је време да се, у границама могућности, све предузме за, стабилизацију наше валуте. Одмах се наравно намеће прва потешкоћа, наиме, на, којој бази има да уследи та стабилизација: да ли узети моментани курс наше валуте на иноземним бурзама, или тражити какву другу, подеснију базу% Одлучимо ли се, да куре наше валуте треба да буде полазна тачка за стабилива.цију, онда опет имамо да решимо, који курс имамо да. узмемо у обзир. Како смо видели, иноземни куре наше валуте варирао је задњих дана за скоро 100%, па је велика разлика да ли ћемо за базу узети максимални или минимални курс, или пак неки трећи који би био негде између оба ова екстрема. Или треба, можда, за базу стабилизације наше валуте да узмемо опћи ниво цена на нашим тржиштима% — Овај ниве има и сам извесну стабилизацију, јер су осцилације ређе и прогресивне, а не као на валутном тржишту, честе и турбулентне. Додуше, и опћи ниво цена има, како смо већ видели, тенденцу, да се у извесном размаку времена, прилагоди валутним курсевима дотичне земље; наравно само утолико уколико међутим валута није даље знатно пала. Али ако се даљни

255